Bakker is een mooi beroep, maar in jouw atelier liggen ook wel wat risico’s op de loer. Extreme temperaturen, grote machines, stof … Om jouw veiligheid en gezondheid en die van je medewerkers te garanderen, neem je best wat preventieve maatregelen.
De gepaste beschermingskledij, voldoende rust en waakzaamheid: daarmee voorkom je al heel veel ongelukken. Dit zijn alvast enkele veelvoorkomende gezondheidsrisico’s en hoe je ze kan vermijden.
Wanneer de huid in contact komt met hete vloeistoffen zoals olie of gekookte suiker, dan kan dat ernstige brandwonden veroorzaken. De verbrande oppervlakte is bovendien vaak groot omdat de vloeistof zich makkelijk over het lichaam verspreidt. Beschermende kledij met lange mouwen is dus erg belangrijk.
Het gebruik van ingrediënten in poedervorm, zoals bloem, gist en enzymen, zorgt voor grote hoeveelheden opstuivend stof. Medewerkers die hier vaak en lang aan blootgesteld zijn, kunnen vroeg of laat te maken krijgen met bakkersastma. Hier lees je alvast zeven tips voor hoe je bakkersastma kan voorkomen.
Medewerkers kunnen zich snijden bij het openen van verpakkingen en bij het bereiden en verwerken van deeg. Messen kunnen te bot zijn, breekmessen niet stevig genoeg en machines onveilig. Mogelijk wordt er zonder handschoenen gewerkt of met een onhandige snijmethode. Gebruik dus zeker handschoenen en zorg dat je met het juiste materiaal werkt.
Door steeds weer zware lasten te tillen, kunnen rugletsels optreden. Hou het gewicht van producten die getild moeten worden zo beperkt mogelijk. Til zwaardere gewichten bijvoorbeeld met twee op en buig bij het heffen door de knieën. Zorg dat je medewerkers de juiste tools en skills hebben om zwaardere lasten, zoals een grote hoeveelheid deeg, te tillen.
Irritatie en allergieën kunnen contacteczeem veroorzaken. Verklein het risico en laat je medewerkers handschoenen en lange mouwen dragen. Ook een goede handhygiëne en -verzorging zijn erg belangrijk.
Neem zeker ook extra maatregelen wanneer er jonge medewerkers, stagiairs, jobstudenten, of uitzendkrachten in je atelier aan de slag gaan. Zij hebben meestal weinig ervaring met het werk en zijn nog niet (helemaal) vertrouwd met de werkplek. Zorg er dus voor dat je ook hen maximaal beschermt.
Wil je graag meer risico’s in kaart brengen? Dat kan via de gratis online risico-analyse van OiRA.
Bron: bakkersvlaanderen.be