• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Een veilige bakkerij: let op deze dingen

 

Bakker is een mooi beroep, maar in jouw atelier liggen ook wel wat risico’s op de loer. Extreme temperaturen, grote machines, stof …  Om jouw veiligheid en gezondheid en die van je medewerkers te garanderen, neem je best wat preventieve maatregelen.

De gepaste beschermingskledij, voldoende rust en waakzaamheid: daarmee voorkom je al heel veel ongelukken. Dit zijn alvast enkele veelvoorkomende gezondheidsrisico’s en hoe je ze kan vermijden.

1. Brandwonden

Wanneer de huid in contact komt met hete vloeistoffen zoals olie of gekookte suiker, dan kan dat ernstige brandwonden veroorzaken. De verbrande oppervlakte is bovendien vaak groot omdat de vloeistof zich makkelijk over het lichaam verspreidt. Beschermende kledij met lange mouwen is dus erg belangrijk.

 

2. Bakkersastma

Het gebruik van ingrediënten in poedervorm, zoals bloem, gist en enzymen, zorgt voor grote hoeveelheden opstuivend stof. Medewerkers die hier vaak en lang aan blootgesteld zijn, kunnen vroeg of laat te maken krijgen met bakkersastma. Hier lees je alvast zeven tips voor hoe je bakkersastma kan voorkomen.

 

3. Snijwonden

Medewerkers kunnen zich snijden bij het openen van verpakkingen en bij het bereiden en verwerken van deeg. Messen kunnen te bot zijn, breekmessen niet stevig genoeg en machines onveilig. Mogelijk wordt er zonder handschoenen gewerkt of met een onhandige snijmethode. Gebruik dus zeker handschoenen en zorg dat je met het juiste materiaal werkt.

 

4. Rugletsels

Door steeds weer zware lasten te tillen, kunnen rugletsels optreden. Hou het gewicht van producten die getild moeten worden zo beperkt mogelijk. Til zwaardere gewichten bijvoorbeeld met twee op en buig bij het heffen door de knieën. Zorg dat je medewerkers de juiste tools en skills hebben om zwaardere lasten, zoals een grote hoeveelheid deeg, te tillen.

 

5. Contacteczeem

Irritatie en allergieën kunnen contacteczeem veroorzaken. Verklein het risico en laat je medewerkers handschoenen en lange mouwen dragen. Ook een goede handhygiëne en -verzorging zijn erg belangrijk.

 

Neem zeker ook extra maatregelen wanneer er jonge medewerkers, stagiairs, jobstudenten, of uitzendkrachten in je atelier aan de slag gaan. Zij hebben meestal weinig ervaring met het werk en zijn nog niet (helemaal) vertrouwd met de werkplek. Zorg er dus voor dat je ook hen maximaal beschermt.

Wil je graag meer risico’s in kaart brengen? Dat kan via de gratis online risico-analyse van OiRA.

 

Bron: bakkersvlaanderen.be

 

 

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL