Over gluten wordt zoveel gezegd en geschreven dat je haast gek lijkt als je je er nog aan waagt. Klopt niet, zeggen specialisten aan de universiteit van Leuven: "Het aantal mensen dat daadwerkelijk allergisch is, blijft beperkt."
Gluten vormen het skelet van het brood: de eiwitten zorgen ervoor dat het product na het bakken zijn vorm behoudt en het brood niet inzakt.
Dat die gluten tegenwoordig in zo'n slecht daglicht staan heeft volgens professor Courtin, bio-ingenieur en granenkenner aan de KU Leuven, veel te maken met enkele recente boeken die aanraden om gluten zoveel mogelijk uit een gezond dieet te schrappen. In een interview met Radio 1 stelt hij dat het probleem vaak eerder bij overconsumptie dan overgevoeligheid ligt, en dat het aantal mensen dat daadwerkelijk de darmaandoening coeliakie heeft beperkt blijft. Volgens Courtin is de hele glutenkwestie een Westers fenomeen, en voelen mensen zich vaak beter als ze hun overconsumptie wat terugschroeven. Wat volgens hem niet betekent dat de problemen daadwerkelijk bij de tarwe zelf liggen. In België wordt de aandoening coeliakie vastgesteld bij één op duizend mensen.
Heb je vragen over gluten? Meld je aan op Cerexclusief en ga de discussie aan op ons bakkersforum.