• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot

Nieuws - Actua - Inspiratie

Het bekendste brood van Frankrijk? Da’s sowieso de baguette. Je vindt dit Franse stokbrood bij elke Franse bakker en het wordt de hele dag door vers gebakken. Maar wist jij volgende weetjes al over de baguette? Pak ermee uit bij je klanten en laat hen vervolgens smullen van jouw ambachtelijke stokbroden!

Stokbrood, nog niet stokoud

  1. Stokbrood dateert uit de 19de eeuw en is de Nederlandstalige naam voor de Franse baguette, wat letterlijk ‘stokje’ betekent. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk: sommige Franse bakkers noemen het daarom ‘Weens brood’.
     
  2. Sinds 2022 wordt de Franse baguette door Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Geen verrassing als je bedenkt dat geen enkele maaltijd in Frankrijk compleet is zonder (stok)brood. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt brood het meest gegeten bij het avondeten (82%), daarna bij de lunch (80%) en tot slot bij het ontbijt (68%). Frans (stok)brood heeft zijn plekje op de Werelderfgoedlijst dus wel verdiend.
     
  3. In Frankrijk worden er jaarlijks 6 miljard stokbroden verkocht. Elke seconde worden er 320 baguettes geproduceerd en gegeten, ofwel een halve baguette per persoon. 92% van de Fransen heeft trouwens altijd brood in huis, 95% is tevreden met het brood dat ze kochten en 51% kan zelfs niet zonder brood. Daarnaast koopt 9 van de 10 Fransen elke dag vers brood, en is 74% van het gekochte brood is stokbrood. Van succes-cijfers gesproken!
     
  4. Volgens een onderzoek is de favoriete broodsoort van de Fransen het traditionele stokbrood (38%), gevolgd door het klassieke stokbrood (22%), granen(stok)brood (17%) en boeren(stok)brood (10%). Die laatste, in het Frans pain de campagne genoemd, is steviger en heeft een dikke korst, en wordt op de vloer van de oven gebakken. Ken je trouwens ook de flûte, het dikkere broertje van de traditionele baguette? De ficelle is dan weer het kleine zusje: dunner en met zijn 125 gram ongeveer de helft van het gewone stokbrood.
     
  5. In Parijs wordt elk jaar een wedstrijd gehouden voor de beste baguette. Behalve de geur, de specifieke smaak, de bakwijze en de overheerlijke krokante korst, moet de baguette ook tussen 55 en 65 cm lang zijn, tussen 250 en 300 g wegen en niet meer dan 18 g zout per kilo bloem bevatten. De winnaar mag het jaar daarna als hofleverancier brood leveren aan het Élysée.

Psst: check zeker ook deze smakelijke weetjes over de Franse viennoiserie en patisserie.
 

stokbrood assortiment

Aan de Franse slag!

Waarin traditioneel Frans (stok)brood of ‘baguette de tradition française’ vooral verschilt van onze Belgische creaties? Het productieproces. De Franse boulangers halen het maximale uit hun bloem, en dit met zo weinig mogelijk hulpgrondstoffen. De enige toegestane ingrediënten zijn tarwebloem, zout, water en gist. Daarbij worden alle brooddegen gemaakt met een natuurgist. Deze is heel onconstant waardoor de rijs- en kneedtijden elke keer anders zijn. Sowieso laten Franse bakkers hun brood veel langer rijzen. Dit lange fabricageproces geeft een andere suikervorming en dat resulteert dan weer in een betere, natuurlijke aroma en smaak.

Wat hun producten ook zo bijzonder maken? Hun unieke kwalitatieve bloemsoorten. Bij Ceres hebben we er enkele in ons assortiment: zo kan jij ook zelf aan de slag en Franse baguettes, patisserie en viennoiserie in je toonbank leggen:

  • Gruau Rouge (T55)
  • Meule Crème
  • Mie Crème: geschikt voor (stok)brood met een heerlijke romige kruim
  • Spéciale Feuilletage
  • Pain des Bois
  • 12 Céréales & Graines
  • Muesli: voor (stok)broden verschillende soorten fruit en zaden, ideaal voor echte fijnproevers
  • Complet

Bestel ze nu bij je vertegenwoordiger!

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Match me-quiz: met welke bloem bak jíj op je best? Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten Party-broodjes aan de feestdis met Kerstmis De nieuwbakken oogst 2024 Troostbrood: comfortfood voor gure herfstdagen Hartige Halloween-hapjes met Sanis Geen BBQ zonder heerlijk wit stokbrood! Zonne-energie opladen met pitten & zaden Feiten en fabels over granen
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL