• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Mag iedereen de termen ‘artisanaal’ en ‘ambachtelijk’ gebruiken?

Nieuws

De termen ‘artisanaal’ en ‘ambachtelijk’ zijn niet wettelijk beschermd. De titel van ‘ambachtsman’ is dat wel. Hoe dat precies in elkaar zit, lees je hieronder.

‘Ambachtsman’ beschermd, ‘ambachtelijk’ niet
Als je reclame maakt met bijvoorbeeld ‘ambachtelijke pistolets’ of ‘artisanaal desembrood’, dan moeten die producten in principe ook ambachtelijk zijn. Anders ben je in strijd met de wetgeving rond misleidende reclame (zie Wet Marktpraktijken, artikel 97 e.v.) Volgens die wet mag je geen onjuiste informatie geven over o.a. de aard, de kenmerken en de samenstelling van het product.

Sinds 1 juni 2016 mag je jezelf niet meer zomaar een ambachtsman noemen, maar moet je o.a. aan deze voorwaarden voldoen:    

  • Je moet minder dan 20 werknemers tewerkstellen.
  • Je activiteit moet in essentie manueel en authentiek zijn.
  • Je hebt een zekere knowhow qua kwaliteit, traditie, creatie of innovatie.

De volledige wettekst met alle voorwaarden vind je hier.

Aanvraag erkenning
Wil je erkend worden als ambachtsman? Dan stuur je een aangetekende brief of een e-mail met een ondertekend inlichtingenformulier naar de Commissie Ambachtslieden. Is alles in orde, dan word je uiterlijk na twee maanden erkend. Je erkenning is vanaf dat moment 6 jaar geldig.

Voordelen
Ben je erkend? Dan kom je officieel in het ambachtenregister en mag je het bijhorende logo (zie hieronder) gebruiken. Zo krijg je als ambachtelijk bakker meer zichtbaarheid en geloofwaardigheid bij het publiek.

 

Ceres

In het kort
Als je niet officieel erkend bent als ambachtsman (volgens de wet van 2014), mag je de term ‘ambachtsman’ en het officiële logo niet gebruiken. Je mag wel de termen ‘ambachtelijk’ en ‘artisanaal’ gebruiken. Je mag bijvoorbeeld gerust adverteren als ‘ambachtelijke bakker’ met ‘artisanale patisserie’. Al ben je daar best eerlijk in, je klanten zullen het wel merken als het niet zo is.

Keurlabel ‘De Warme Bakker’
Naast de erkenning als ambachtsman is er nog een andere manier om je te onderscheiden: om de troeven van de ambachtelijke bakker in de verf te zetten, creëerde Ceres het kwaliteitslabel ‘De Warme Bakker’. Wie onder dit keurlabel werkt, garandeert zijn klanten:

  • Een verzorgde winkel
  • Een kwalitatief aanbod
  • Een optimale bediening door gespecialiseerd personeel
     

Bronnen: borsus.belgium.be - economie.fgov.be - nsz.be

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten De nieuwbakken oogst 2024 Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot Voor elke broodtrend de juiste blend! ‘Brood, goed verhaal’-campagne smaakt naar meer Dit zijn de versbakken bakkerij- & patisserietrends 2024 8 x Frans brood op de plank Mag je internetafbeeldingen zomaar gebruiken voor je bakkerij? Wedstrijd: win jij een fiets van 1500 euro of een andere prijs? BESTEL JE GEPERSONALISEERDE JAARKALENDERS VOOR 2023
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL