Voor de eerste keer ooit gingen astronauten aan het bakken in de ruimte. In een oventje in het internationaal ruimtestation ISS, op zo’n 400 kilometer van de aarde, bakten ze vijf chocolade cookies – het ene met al meer succes dan het andere.
De Italiaanse astronaut Luca Parmitano en Amerikaanse Christina Koch bakten de cookies als experiment. Op aarde is de zwaartekracht sterk. In het internationaal ruimtestation heerst 'microzwaartekracht' en dat heeft invloed op het bakproces.
De Amerikaanse start-up Zero G en specialist in ruimtetransport NanoRacks bouwden een ‘ruimte-oven’. Die vlogen ze tezamen met deeg van hotelketen DoubleTree by Hilton naar het internationaal ruimtestation ISS, dat draait in een baan op zo’n 400 kilometer van de aarde.
Dan mochten de astronauten aan het bakken! Op aarde duurt het zo’n 20 minuten om de cookies te garen in een oven op 150°C. In de ruimte is dat een stuk langer:
De hamvraag is natuurlijk: hoe smaakt dat, zo’n cookie uit de ruimte? Het antwoord kent nog niemand.
De astronauten mochten de koekjes niet opeten. Ze werden weer naar de aarde gevlogen. Hier moeten wetenschappers testen of de cookies veilig zijn om op te eten. Daarna gaan ze naar het Smithsonian National Air and Space Museum, dus wie de ‘ruimte-koekjes’ wil zien moet naar Washington, D.C.
Op termijn willen de initiatiefnemers in de ruimte koekjes maken die even lekker zijn en er even goed uitzien als in DoubleTree hotels op aarde. Ruimtereizen van lange afstand worden werkelijkheid en die willen ze aangenaam maken ook, met lekker gebak natuurlijk!
Lees meer:
Bronnen: BBC, latoque.fr, zerogk.space, chron.com, newsroom.hilton.com, nanoracks.com