• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Chocolade cookies zijn het eerste gebak in de ruimte

Nieuws - Actua

Voor de eerste keer ooit gingen astronauten aan het bakken in de ruimte. In een oventje in het internationaal ruimtestation ISS, op zo’n 400 kilometer van de aarde, bakten ze vijf chocolade cookies – het ene met al meer succes dan het andere.

 

De Italiaanse astronaut Luca Parmitano en Amerikaanse Christina Koch bakten de cookies als experiment. Op aarde is de zwaartekracht sterk. In het internationaal ruimtestation heerst 'microzwaartekracht' en dat heeft invloed op het bakproces.

De Amerikaanse start-up Zero G en specialist in ruimtetransport NanoRacks bouwden een ‘ruimte-oven’. Die vlogen ze tezamen met deeg van hotelketen DoubleTree by Hilton naar het internationaal ruimtestation ISS, dat draait in een baan op zo’n 400 kilometer van de aarde.

 

Bakker in de ruimte? Wees geduldig.

Dan mochten de astronauten aan het bakken! Op aarde duurt het zo’n 20 minuten om de cookies te garen in een oven op 150°C. In de ruimte is dat een stuk langer:

  • Het eerste koekje bakten de astronauten 25 minuten en dat was lang niet gaar.
  • Na 75 minuten bakken verspreidden koekje twee en drie een aangename geur en zagen ze er ook heel wat beter.
  • De ideale baktijd voor een cookie in het ruimtestation lijkt uiteindelijk zo’n twee uur. Koekje vier bakten de astronauten twee uur en lieten het dan 25 minuten afkoelen; koekje vijf bakten ze twee uur en lieten ze tien minuten afkoelen. Dat leverde geslaagde cookies op!

 

Veilig en lekker?

De hamvraag is natuurlijk: hoe smaakt dat, zo’n cookie uit de ruimte? Het antwoord kent nog niemand.

De astronauten mochten de koekjes niet opeten. Ze werden weer naar de aarde gevlogen. Hier moeten wetenschappers testen of de cookies veilig zijn om op te eten. Daarna gaan ze naar het Smithsonian National Air and Space Museum, dus wie de ‘ruimte-koekjes’ wil zien moet naar Washington, D.C.

Op termijn willen de initiatiefnemers in de ruimte koekjes maken die even lekker zijn en er even goed uitzien als in DoubleTree hotels op aarde. Ruimtereizen van lange afstand worden werkelijkheid en die willen ze aangenaam maken ook, met lekker gebak natuurlijk!

 

Lees meer:

  • 'Hoe lok je millennials naar je zaak?'
  • '4 voedingstrends om de klant van vandaag te behagen'
  • 'Nieuw: glutenvrije mix voor bakkers en thuisbakkers'

 

Bronnen: BBC, latoque.fr, zerogk.space, chron.com, newsroom.hilton.com, nanoracks.com

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten De nieuwbakken oogst 2024 Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot Voor elke broodtrend de juiste blend! ‘Brood, goed verhaal’-campagne smaakt naar meer Van gezondigd naar gezond met Formavit & Linea Dit zijn de versbakken bakkerij- & patisserietrends 2024 8 x Frans brood op de plank Haver, jouw duurzame held
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL