De tarwe van de nieuwe oogst in Frankrijk, Duitsland en België wordt stilaan toegevoegd aan onze samenstellingen. Wat dit betekent voor jouw bakproces? Lees even mee:
De zomer bracht flink wat onvoorspelbare regenval met zich mee. Gevolg: enorme vertragingen bij de oogst in veel regio’s. In sommige gebieden werd amper 20% van de oogst binnengehaald voordat de regen viel. Een deel van de tarwe die later geoogst is, wordt nu gebruikt als veevoer. Ondanks de vele regen, blijkt de nieuwe tarweoogst gelukkig wel geschikt om brood van topkwaliteit te blijven bakken.
Dit zijn de eerste bevindingen van ons labo en onze proefbakkers:
Rendement per hectare: iets hoger
Dichtheid (hectolitergewicht): lager, dus de tarwekorrels zijn kleiner
Eiwitgehalte: lichtjes gedaald
Zetmeelkwaliteit (Hagberg valgetal): ook gedaald
Wateropname: stabiel, maar we verwachten nog een lichte daling (± 0,5%)
Kneedtijden: moeten voorlopig niet aangepast worden
Degen: soepel en licht klevend
Deegconsistentie: correct, goede ovenwerking
Beetje bij beetje wordt de nieuwe oogst ingemengd. Zit je intussen met vragen? Geef ons een seintje! Ook via onze Facebookpagina blijf je op de hoogte van verdere analyses en testen.