Croissants, brioches, macarons, mille-feuille, … Het zijn maar een paar voorbeelden van de overheerlijke Franse viennoiserie en patisserie. Het geheim achter deze lekkernijen van onze zuiderburen? Authenticiteit, én unieke bloemsoorten. Ken jij trouwens volgende smakelijke weetjes al over deze Franse bakkersspecialiteiten?
Wie viennoiserie zegt, denkt aan allerlei zoete baksels zoals brioches, rozijnenbroodjes, croissants, … Eigenlijk omvat het alle ‘fijne bakkerproducten die geen brood zijn’. Gek genoeg is Viennois het Franse woord voor ‘Weens, uit Wenen’, terwijl niet echt duidelijk is wat de link is met de Oostenrijkse hoofdstad. Vermoedelijk ligt de croissant – die zeker is uitgevonden in Wenen – aan de basis van deze zoete broodjes.
Volgens de legende introduceerde koningin Marie Antoinette de viennoiserie in Frankrijk. De vrouw van koning Lodewijk XVI werd geboren in Wenen, en had in Versailles zoveel heimwee, dat ze de bakkers aan het hof smeekte om deze Weense broodjes voor haar te bakken. Of het verhaal echt klopt, is onduidelijk. Wél zeker is dat viennoiserie bij zowat elke bakker letterlijk als zoete broodjes de deur uitgaat.
De patisserie vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen, maar bloeide pas echt op in de 19de eeuw. Weet jij welk bakkersproduct er met stip op één staat in de top drie van klassieke Franse patisserieën? Een taart die het resultaat is van een culinair accidentje… jawel, de ‘Tarte Tatin’. De zussen Tatin lieten in hun restaurant namelijk een appeltaart per ongeluk aanbranden in de oven. Omdat ze de appels toch nog wilden kunnen gebruiken, haalden ze de verbrande bovenkant er snel af. Et voilà: de tarte Tatin was geboren!
Op nummer 2 van Franse patisserieën: de religieuse, een gebakje gemaakt van twee soezen, een kleintje bovenop een grotere, opgevuld met banketbakkersroom en slagroom. Het lijkt op een nonnenkap, vandaar de naam. De Paris-Brest vult de top 3 aan. Dit gebak is een eerbetoon aan de fietswedstrijd Paris-Brest in 1905. Het heeft als basis roomboter, praline en soezendeeg in de vorm van een fietswiel. Andere wereldbekende Franse patisserie-lekkernijen om duimen en vingers bij af te likken: de éclair, mille-feuille, macaron, Saint-Honoré, L’Opéra, citroenmerenguetaart, fraisier, …
Net zoals jij als artisanale bakker dagelijks kiest voor kwaliteit en authenticiteit, maken de échte Franse boulangers ook een erezaak van puur vakmanschap. Hun stielkennis en liefde voor het ambacht proef je niet alleen in hun klassieke baguettes, maar evengoed in hun uitmuntende viennoiserie en patisserie. Hun geheim zit ‘m daarnaast ook in de bloemkeuze. Ze gebruiken unieke, Franse bloemsoorten zoals de tarwebloem T45, specifiek voor dit type bakkerslekkernijen. Bloemsoorten waarmee ook jij binnenkort je eigen Franse authentieke producten kan bakken:
Alles weten over deze Franse bloemsoorten? Kom naar onze demo-dagen op 16 oktober en 6 november 2023 en laat je informeren, inspireren en vooral ook verlekkeren door verfijnd banket, gebak en brood met Franse allures.
Schrijf je vandaag nog in via je vertegenwoordiger. À bientôt ?