Volkorenbrood is het gezondst, verkondigt de voedingsdriehoek – ook als je geen gluten verteert. Onder het motto ‘verandering van spijs doet eten’ geven we jou vijf glutenvrije alternatieven voor het klassieke volkorengraan.
Glutenvrij is (ook) gezond!
Klanten die gevoelig zijn voor gluten, gaan instinctief op zoek naar je glutenvrije schap. Maar ook broodliefhebbers die van afwisseling houden, pikken weleens een glutenvrij graantje mee. Want glutenvrij is niet per se ongezond: wie voldoende varieert, wordt er alleen maar rijker van. Of toch gezonder.
Elke graankorrel – ook de glutenvrije – bestaat uit drie voedzame onderdelen:
1. De zemel (de buitenste laag): bestaat uit koolhydraten die je verzadigingsgevoel sturen en je darmflora gezond houden
2. Het meellichaam (de middelste laag): levert energie in de vorm van zetmeel of complexe suikers
3. De kiem (de kern): bevat suikers, eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen
Glutenvrij volkorengraan
We noemen een brood ‘volkoren’ als de volledige graankorrel wordt benut. Welk graan dat is, hangt af van de bakker. De klassiekers zijn tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst – maar er bestaan genoeg alternatieven voor een glutenvrij volkorenbrood, zoals:
Quinoa
Dit ‘supergraan’ of ‘heilige graan uit de Andes’ leerden we kennen via de Inca’s. Het is licht verteerbaar en bevat essentiële aminozuren. Meer dan tarwe is quinoa rijk aan magnesium, calcium, fosfor en ijzer.
Boekweit
Boekweit is een Aziatisch graan dat ook wel ‘beuktarwe’ wordt genoemd door de gelijkenis met een beukennoot. Het zit boordevol magnesium en houdt je bloedsuikerspiegel op peil.
Gierst
Niet te verwarren met gerst, dat wél rijk is aan gluten. Gierst wordt geteeld in zonnige continenten als Azië en Afrika. Het glutenvrije graan houdt je haar, nagels, huid, botten en slagaders gezond.
Amarant
Amarant is een zaad afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is rijk aan proteïnes, calcium en het aminozuur ‘lysine’. Je kan het gebruiken om je volkorenbrood extra voedzaam te maken, want het levert dubbel zoveel ijzer als tarwe.
Onbewerkt leveren glutenvrije granen minstens evenveel gezonde voedingsstoffen als tarwe of spelt. Ga dus aan de slag met een van deze glutenvrije granen en verras je klanten met een broodje boordevol glutenvrije energie.
Of maak het jezelf extra gemakkelijk met onze glutenvrije bloemmix en het bijhorende recept!
Bron: BioGezond, oktober 2017