Jij weet het al lang: brood is belangrijk. Ook de wetenschap bevestigt dit in een recent artikel van Peter Weegels, directeur van het European Bakery Innovation Centre (EBIC) in Nederland. Hij noemt brood superfood omdat het veel voedingsstoffen bevat die we dagelijks nodig hebben.
Welke plantaardige voedingsmiddelen dragen best bij aan onze dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen (zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen)? Vanuit die vraag vertrekt het artikel dat Weegels schreef in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Plant Foods for Human Nutrition’. En je raadt het al: brood scoort hoge punten.
Volkorenbrood blijkt een van de beste basisvoedingsmiddelen – alleen linzen scoren in sommige opzichten beter. Eet je zo’n zes sneetjes volkorenbrood per dag (= 160 g)? Dan heb je al heel wat van de voedingsstoffen binnen die dagelijks nodig zijn om je energiek en gezond te voelen: namelijk 36% eiwitten, 25% vezels, 41% mineralen en 17% vitamines.
“Brood is een belangrijke bron van voedingsstoffen.”
Peter Weegels, directeur European Bakery Innovation Centre (EBIC)
Als je brood zou schrappen uit je dieet, moet je veel van andere producten eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Om een idee te geven:
Volkorenbrood bevat het meeste vezels en voedingsstoffen. Maar ook witbrood scoort behoorlijk goed: zelfs beter dan eenzelfde hoeveelheid volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappelen, teff of quinoa.
Brood levert veel voedingsstoffen in een relatief kleine hoeveelheid. En dat is interessant voor de toekomst. Want de wereldbevolking groeit, net als de vraag naar voedsel. Liefst duurzaam geproduceerd voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en dat we makkelijk kunnen consumeren – want steeds meer mensen wonen in de stad, waar ze niet zelf hun voedsel verbouwen.
Brood blijkt een goed voorbeeld van rijke voeding. Want daar zit echt wat in!
Lees hier het volledige onderzoeksartikel van Peter Weegels (in het Engels).