De cougnou of kerstbrioche komt traditioneel op tafel tijdens de feestdagen. Dit heerlijk zoete suikerbroodje hoort erbij tijdens de gezelligste dagen van het jaar, en dat is al vele eeuwen zo…
Hoek af
De eerste cougnous dateren al van de negende eeuw. Het waren oorspronkelijk kleine, geknede broodjes van melk en eieren in de vorm van… een tafelhoek. De naam cougnou is dan ook afgeleid van het Latijnse coniada wat kleine hoek betekent. Intussen ziet het broodje er anders uit: meestal koop je de brioche in de vorm van een Jezuskindje.
Wanneer het tarwemeelbrood op tafel kwam – traditioneel tussen Oud en Nieuw - werd dat als een luxe bestempeld. Andere dagen at men namelijk uitsluitend roggebrood.
What’s in a name
De cougnou heeft een typische vorm: langwerpig, met twee vernauwingen. De vorm doet denken aan een wikkelkindje, vandaar dat het broodje in heel wat streken un petit jésus wordt genoemd. Op andere plekken worden de uiteinden als twee hoofden beschouwd. Daar heeft men het over een totmanon, een toteman of een krolleman.
En dan zijn er nog deze benamingen:
|
Rijkelijk belegd
Het broodje is vandaag nog steeds populair in ons land, en dan vooral in het zuiden van België. De cougnou koop je van Sinterklaas tot Kerstmis. Het recept kan verschillen van streek tot streek, maar de basis blijft de brioche.
Om het zoete broodje extra feestelijk te maken, wordt het door sommige bakkers versierd. Ooit was het gebruikelijk om een muntstuk in het brood te stoppen. In de zeventiende en achttiende eeuw was dat de patakon, een zilveren muntstuk uit de Spaanse overheersing.
Omdat niet iedereen over patakons beschikte, zocht men naar alternatieven. De geldstukken werden vervangen door een rond plaatje uit klei dat op de bovenkant werd meegebakken. Intussen is de patakon alweer een herinnering, want de huidige cougnous worden versierd door schildjes van marsepein, suiker of chocolade, of zelfs door een kindje Jezus.
Wist je dat?
Cougnous maak je met Dinalux, een hoogwaardige bloemsoort uit ons topassortiment. Lees hier meer over de samenstelling.
Zo maak je de enige échte cougnou…
Download hier het recept.
Laat van je horen!
Is dit product een succes in jouw streek? Of ken je het misschien onder een andere naam? Discussieer mee op Cerexclusief.