• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Een vruchtbaar Pasen!

Actua - Thema - Inspiratie

 

Wist je dat Pasen van oorsprong een heidens feest is, ter ere van de zon? Die symboliseert de vruchtbaarheid en het nieuwe leven. En die symboliek drukken we traditioneel uit in brood met rozijnen, krenten, citroen-, en sinaasappelsrasp en amandelspijs.

Met Pasen bakken veel Nederlandse bakkers nog altijd de paasstoet (rond gebak met amandelspijs), de paasmik (langwerpig koekenbrood), het broodhaantje en de broodkrans. En voor de kleinste fijnproevers is er het broodmannetje of het broodvogeltje met een ingebakken ei.

Het deeg voor paasbrood bestaat uit fijne, witte patentbloem, melk, boter, eieren, gist, suiker, zout en citrus. De vulling bestaat uit rozijnen, gekonfijt fruit en amandelspijs. Door de hoeveelheid vulling, worden er zware eisen gesteld aan het deeg – het brood moet nog kunnen rijzen. ‘Amanda’ van Ceres is de ideale bloemsoort voor heerlijke paasbroodjes om van te smullen!

Heb je zin om deze baktraditie ook in België te starten? Hier is een heerlijk recept voor paasbrood:

 

Ingrediënten

Basisdeeg

  •  1 ei
  • 65g boter
  • mespunt zout
  • 15cl volle melk
  • 50g poedersuiker
  • 400g witte bloem
  • 7 gram instant gist

 

Vulling

  • 50g gedroogde rozijnen
  • 50g gedroogde krenten
  • 50g gedroogde cranberry
  • (of 150g gedroogd fruit naar keuze)
  • 25g hazelnoot
  • 25g pecannoten
  • 25g blanke amandelen
  • (of 75g noten naar keuze)
  • 1 theelepel verse citroenrasp
  • 1 theelepel verse sinaasappelrasp
  • 25g gekonfijte citrus (mix van sinaasappel en citroen)
  • ½ theelepel kerstkruiden (mix van kruidnagel, nootmuskaat en kaneelpoeder)

 

Amandelspijs

  • ½ ei
  • 1 pak amandelspijs (300g)

 

Afwerking

  • poedersuiker
  • 2 eetlepels boter

 

Voorbereiding

  • Laat het gedroogde fruit (krenten, cranberries en rozijnen) zwellen in lauw water.
  • Spoel de kom van de keukenmachine met warm water.

 

Basisdeeg

  • Meng de melk, het ei en de 65 gram gesmolten boter in een apart kommetje.
  • Doe het zout, de bloem, de gist, de 50 gram poedersuiker in de kom van de keukenmachine en voeg het mengsel van melk, ei en boter toe.
  • Laat het deeg 15 minuten kneden met de deeghaak, op lage snelheid.
  • Dek het deeg af met folie en laat het op kamertemperatuur 20 minuten rijzen.

 

Vulling

  • Giet het gedroogde fruit af en meng het samen met de noten, de gekonfijte citrus, de citrusrasp en de kruiden onder het deeg.
  • Laat alles 10 minuten kneden op een iets hogere stand, zodat alles goed mengt.
  • Dek het deeg af en laat het 20 minuten rijzen.

 

Amandelspijs

  • Terwijl het deeg rijst, meng je de amandelspijs en het halve ei goed onder elkaar.
  • Maak van de amandelspijs, een rol van ongeveer 20 cm lang. Met wat poedersuiker zorg je ervoor dat het spijs niet aan de ondergrond of aan je handen kleeft.

 

Het deeg vormen

  • Strooi wat bloem op een grote snijplank of op het aanrecht en leg het gerezen deeg erop.
  • Druk het deeg plat met de hand, tot je een plak krijgt van ongeveer 20 x 30 cm.
  • Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg, in de lengte.
  • Vouw uiteinden van het deeg over de rol amandelspijs.
  • Vouw nu de zijkanten van het deeg over de amandelspijs.
  • Duw met de hand aan tot een mooie vorm.
  • Met bevochtigde handen kan je het brood mooi egaal wrijven aan de bovenkant.
  • Leg het paasbrood op een ovenplaat met bakpapier.
  • Laat het nog 20 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

 

Het paasbrood bakken

  • Terwijl het deeg de laatste keer rijst, verwarm je de oven voor op 190 graden.
  • Als het deeg gerezen is, bak je het brood gedurende 60 minuten in de oven, tot het goudbruin is.
  • Laat het paasbrood afkoelen op een rek.

 

Afwerking

  • Smelt de 2 eetlepels boter en smeer de bovenkant van het brood ermee in.
  • Zeef de poedersuiker over het paasbrood.

 

Bron: brood.net

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Match me-quiz: met welke bloem bak jíj op je best? Party-broodjes aan de feestdis met Kerstmis Troostbrood: comfortfood voor gure herfstdagen Hartige Halloween-hapjes met Sanis Geen BBQ zonder heerlijk wit stokbrood! Zonne-energie opladen met pitten & zaden Feiten en fabels over granen Lente-lunch met Linea, Formavit en Floraplus Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL