Wist je dat Pasen van oorsprong een heidens feest is, ter ere van de zon? Die symboliseert de vruchtbaarheid en het nieuwe leven. En die symboliek drukken we traditioneel uit in brood met rozijnen, krenten, citroen-, en sinaasappelsrasp en amandelspijs.
Met Pasen bakken veel Nederlandse bakkers nog altijd de paasstoet (rond gebak met amandelspijs), de paasmik (langwerpig koekenbrood), het broodhaantje en de broodkrans. En voor de kleinste fijnproevers is er het broodmannetje of het broodvogeltje met een ingebakken ei.
Het deeg voor paasbrood bestaat uit fijne, witte patentbloem, melk, boter, eieren, gist, suiker, zout en citrus. De vulling bestaat uit rozijnen, gekonfijt fruit en amandelspijs. Door de hoeveelheid vulling, worden er zware eisen gesteld aan het deeg – het brood moet nog kunnen rijzen. ‘Amanda’ van Ceres is de ideale bloemsoort voor heerlijke paasbroodjes om van te smullen!
Heb je zin om deze baktraditie ook in België te starten? Hier is een heerlijk recept voor paasbrood:
Ingrediënten
Basisdeeg
Vulling
Amandelspijs
Afwerking
Voorbereiding
Basisdeeg
Vulling
Amandelspijs
Het deeg vormen
Het paasbrood bakken
Afwerking
Bron: brood.net