Gluten-vrij, iedereen heeft het erover. Dus gingen wij verhaal halen. We bedachten bovendien 10 basisrecepten voor glutengevoelige klanten en aanhangers van de glutenvrije hype.
Gluten en graan
Gluten zijn minuscule bestanddelen van graan. Het zijn de eiwitten die ervoor zorgen dat brood rijst en niet inzakt wanneer je het bakt. Nat zwellen ze op en kneed je ze, dan plakken ze aan elkaar vast. Het resultaat: een sterke, elastische structuur. Brood, koekjes, pizza, pasta, maar ook vleesvervangers en cosmetica kunnen gluten bevatten.
Waarom glutenvrij?
Veel mensen zijn gevoelig voor gluten of volledig intolerant. Bij coeliakiepatiënten, die er allergisch aan zijn, kan de eiwitsoort hun darmen beschadigen. Daardoor nemen ze andere voedingstoffen niet of onvoldoende op, met een tekort tot gevolg. Ben je glutensensitief, dan verteer je de eiwitten wel, maar niet zo makkelijk als andere voedingsstoffen. Omdat ze – weliswaar onterecht – menen dat glutenvrij gezonder is, schrappen ook gezonde mensen gluten alsmaar vaker uit hun voeding.
Glutenvrij bakken: klaar en … start!
Brood en zoete lekkernijen bak je net zo goed zonder gluten. De glutenvrije bloem van Ceres op basis van boekweit en rijstbloem doet perfect dienst als vervanger voor traditionele bloem. Experimenteer er lustig op los met deze glutenvrije basisrecepten:
· Glutenvrije “Barritz”-koekjes
Ging ook jij al overstag met een glutenvrij alternatief? Of kan je nog wat extra advies gebruiken? Gooi het in de groep! Deel je mening op ons Cerexclusief forum. En lees er ook de reacties van je collega Warme Bakkers.
Bronnen: gezondheid.be en glutenvrij.nl