• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Zo weer je fruitvliegjes, schimmels en andere zomerplagen

Professionals - Actua - Tips & Tricks

De zomer zit vol verrassingen: soms aangenaam, soms minder. Zo kan je te kampen krijgen met fruitvliegjes in je etalage of atelier, moet je op hete dagen anders gaan kneden en bakken of ontdek je plots een schimmel in je rijskast. Wat doe je dan?

Hoe dan ook is het aangeraden om je werkplaats twee keer per jaar grondig te reinigen en ontsmetten. Het begin van de zomer is daarvoor het perfecte moment, want voorkomen is vaak makkelijker dan genezen. Te laat? Probeer dan snel deze tips voor het probleem groter wordt. Succes!

 

Fruitvliegjes = vangen en vermijden

  • Leg hier en daar salie, basilicum, lavendel, knoflook of kruidnagel. Fruitvliegjes houden niet van de geur. Let wel op dat jouw gebak de smaak niet opneemt.
  • Zorg voor tocht waar jouw groenten en fruit liggen: plaats een ventilator of zet ramen open.
  • Steek eten zo snel mogelijk in afgesloten bakken en bewaar in een gekoelde ruimte. Maak afvalbakken grondig proper en/of bewaar ze buiten.
  • Maak alles grondig schoon zodat er geen etensresten achterblijven: vooral afvalbakjes maar ook je aanrecht, vaatwasser, kneder, oven en ander materiaal. Spoel ook vaat- en andere schoonmaakdoeken goed uit, want zowel restjes als kuisproducten trekken fruitvliegjes aan.
  • Plaats zelfgemaakte vallen, dicht bij de bron. Meng siroop of honing met wijn of azijn om de fruitvliegjes te lokken. Kies daarna een van deze drie formules om ze te vangen:
    • Doe het lokmiddel in een glas of glazen pot en dek af met plasticfolie. Prik gaatjes met een vork of tandenstoker.
    • Giet het lokmiddel in een lege bier- of wijnfles. Maak een trechter van een blad papier en zet hem met de kleine opening in de fles.
    • Snijd de kop van een plastic fles (ongeveer 1/3) en plaats hem omgekeerd in de onderkant. Doe wat lokmiddel in de bodem.
      Zo kunnen de fruitvliegen wel ín maar niet meer uít de val. Eens gevangen, kan je ze buiten vrijlaten of uitroeien door een druppeltje afwasmiddel toe te voegen aan het lokmiddel.
  • Koop een insectenlamp als je geen tijd hebt voor gratis trucjes.

 

Schimmels = voorkomen en bestrijden

  • Reinig regelmatig en gedetailleerd alle gebruikte materiaal met warm water en azijn (of indien echt nodig, met bleekwater). Spoel goed na zodat de smaak niet in je brood of gebak kruipt.
  • Bak je broden goed uit.
  • Laat het brood snel en volledig afkoelen voor je het inpakt.
  • Voelt jouw kruim dradig of slijmig? Dan heb je misschien last van de bacterie ‘leng’ en neem je best gepaste maatregelen, zoals schoonmaken en zelfs deeg draaien met azijn. Lees hier wat je exact moet doen.

 

Hitte = voorzorgen nemen

  • Bewaar de gist altijd in de koelkast.
  • Respecteer de minimumtemperatuur bij het kneden van je deeg: 26°C bij directe verwerking en 23°C bij verwerking via remrijskast. Voeg eventueel gekoeld water toe om de juiste deegtemperatuur te bekomen.
  • Koel het brood zo snel mogelijk af maar vermijd tocht – anders droogt het uit.
  • Zorg voor een goede en regelmatige ventilatie, liefst met koele lucht. Let er wel op dat je deeg niet verkorst.
  • Voorkom dat de silo’s oververhitten. En/of tap de bloem genoeg op voorhand af zodat ze op temperatuur komt van de werkplaats.
  • Vermijd grote stocks, want bij warm weer daalt de houdbaarheid snel.


Bron: Bakkerswereld.nl

 

Lees hier meer tips voor typische bakkersproblemen:

  • Wat doe ik als ik een probleem heb met een recept?
  • Hoe bepaal ik de inhoud van mijn assortiment?
  • Wat moet en kan ik doen om meer te verkopen?
E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Van graan tot glorie met Ceres-bloem Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot ‘Brood, goed verhaal’-campagne smaakt naar meer Van gezondigd naar gezond met Formavit & Linea Dit zijn de versbakken bakkerij- & patisserietrends 2024 8 x Frans brood op de plank Haver, jouw duurzame held 5x scoren met volkoren
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL