Weet jij wat de allergenenwet juist voorschrijft? En of jij daaraan voldoet? Ceres vat de belangrijkste informatie samen voor haar bakkers: van de belangrijkste regels voor etikettering en personeel tot de meest voorkomende allergenen in bakkerijproducten.
Sinds december 2014 ben je als bakker verplicht om klanten te informeren over de mogelijke aanwezigheid van allergenen, ook bij niet-voorverpakte voeding. De verplichte lijst telt 14 van de meest voorkomende allergenen. De allergenen die het vaakst terugkomen in bakkerijproducten staan hieronder in het vet:
Ook Ceres lijst alle allergenen mooi op per meelsoort, kijk zelf maar: allergenenlijst voor witte meelsoorten en allergenenlijst voor grijze bloemsoorten.
Bakkerijen moeten elke consument op elk moment volledig en correct (kunnen) informeren over allergenen. Dat kan mondeling of schriftelijk – bij zelfbedieningszaken is dat laatste de enige optie.
De prijskaartjes van Ceres en De Warme Bakker voorzien ruimte om zelf de allergenen per product in te vullen. Bij onze opgemaakte Seizoentjes-prijskaarten, zoals Solsana, staan de allergenen al vooringevuld – en is er ook plaats om de prijs en het gewicht per stuk te vermelden, zoals wettelijk verplicht.
Wil je weten of je in orde bent? Vervolledig dan deze 5 stappen.
Ongeveer de helft van de bakkers blijkt in orde met de allergenenwetgeving. Er is dus nog wat werk aan de winkel. Hier vind je de belangrijkste info nog eens samengevat op 2 pagina’s: wetgeving rond etikettering en allergenen in een notendop. Voor allergenenfiches kan je terecht bij jouw bakkersbond of bij FoodDESK.