• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Zo ben je wettelijk in orde met allergenen

Wetgeving - Professionals - Thema

Weet jij wat de allergenenwet juist voorschrijft? En of jij daaraan voldoet? Ceres vat de belangrijkste informatie samen voor haar bakkers: van de belangrijkste regels voor etikettering en personeel tot de meest voorkomende allergenen in bakkerijproducten.
 

Deze allergenen moet je vermelden

Sinds december 2014 ben je als bakker verplicht om klanten te informeren over de mogelijke aanwezigheid van allergenen, ook bij niet-voorverpakte voeding. De verplichte lijst telt 14 van de meest voorkomende allergenen. De allergenen die het vaakst terugkomen in bakkerijproducten staan hieronder in het vet:

  1. Glutenbevattende granen (zoals tarwe en rogge, gerst en haver, spelt en kamut)
  2. Schaaldieren
  3. Eieren
  4. Vis
  5. Aardnoten
  6. Soja
  7. Melk
  8. Noten (zoals amandelen en hazelnoten, walnoten en cashewnoten, pecannoten en paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  9. Selderij
  10. Mosterd
  11. Sesamzaad
  12. Zwaveldioxide en sulfieten
  13. Lupine
  14. Weekdieren

Bekijk meer allergenendetails op de website van Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. 

Ook Ceres lijst alle allergenen mooi op per meelsoort, kijk zelf maar: allergenenlijst voor witte meelsoorten en allergenenlijst voor grijze bloemsoorten.
 

Schriftelijk of mondeling informatie geven

Bakkerijen moeten elke consument op elk moment volledig en correct (kunnen) informeren over allergenen. Dat kan mondeling of schriftelijk – bij zelfbedieningszaken is dat laatste de enige optie.

  • Mondeling: Iemand van het aanwezige personeel moet de klanten kunnen informeren. Jij moet dus alle allergeneninformatie beschikbaar stellen of ervoor zorgen dat jouw personeel deze informatie kan opzoeken en overbrengen.
  • Schriftelijk: Je moet de allergeneninformatie duidelijk zichtbaar afficheren, of verwijzen naar een plaats waar klanten alle informatie vinden.

De prijskaartjes van Ceres en De Warme Bakker voorzien ruimte om zelf de allergenen per product in te vullen. Bij onze opgemaakte Seizoentjes-prijskaarten, zoals Solsana, staan de allergenen al vooringevuld – en is er ook plaats om de prijs en het gewicht per stuk te vermelden, zoals wettelijk verplicht.
 

Na deze 5 stappen ben je helemaal in orde

Wil je weten of je in orde bent? Vervolledig dan deze 5 stappen.

  1. Verzamel alle allergeneninformatie van jouw inkoopproducten.
    Je vindt de allergenen altijd op het verpakkingsetiket of in de technische fiche van het product (van grondstoffen tot halffabricaten, enzovoort).
     
  2. Maak een onderscheid tussen zelfgemaakte en ingekochte producten.
    - Ingekochte producten: Als je ze ongewijzigd doorverkoopt, kopieer je de allergenen van het etiket of de technische fiche. Werk je ze zelf nog af (bijvoorbeeld met glazuur of chocolade)? Vermeld dan ook de allergenen van de afwerkproducten.
    - Voor zelfgemaakte producten: Neem je recept en bekijk per product welke ingrediënten erin zitten. Vermeld van elk bestanddeel de allergenen.
     
  3. Lijst alle bakkersproducten op die je verkoopt.
    Maak een overzichtstabel van alle producten en welke allergenen ze bevatten. Het is handig om met productgroepen te werken, zoals Ceres doet voor haar witte meelsoorten en grijze meelsoorten.
     
  4. Informeer duidelijk over alle aanwezige allergenen.
    Je bent verplicht om klanten op de hoogte te (kunnen) stellen. Communiceer dus rechtstreeks alle info, of meld duidelijk in de winkel dat klanten hiernaar kunnen vragen. Jouw winkelpersoneel moet ook algemene kennis hebben over allergenen, allergische reacties en kruisbestuiving – een tip: laat hen een ‘document ter kennisstelling’ tekenen voor als je controle krijgt. 
     
  5. Omschrijf jouw werkwijze in een officieel document.
    Het voedselagentschap eist dat je eenmalig noteert hoe je allergeneninfo verzamelt, bijhoudt en omschrijft. Zo ben je wettelijk volledig in orde.
     

Beter voorkomen dan genezen

Ongeveer de helft van de bakkers blijkt in orde met de allergenenwetgeving. Er is dus nog wat werk aan de winkel. Hier vind je de belangrijkste info nog eens samengevat op 2 pagina’s: wetgeving rond etikettering en allergenen in een notendop. Voor allergenenfiches kan je terecht bij jouw bakkersbond of bij FoodDESK.

 

Kom meer te weten over glutenbevattende granen:

  • Glutenvrij in de bakkerij (met glutenvrije recepten)
  • Was het nu glutenarm, glutenvrij of tawevrij?
  • Gluten: minder schadelijk dan gedacht
  • Glutenintolerantie: probleem of trend?
E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Van graan tot glorie met Ceres-bloem Bijna Broodway … Laat je bakkerij (zonne)stralen! Verras met 5 luchtige, unieke smaken Verras je klanten met 7 unieke broden Mag je internetafbeeldingen zomaar gebruiken voor je bakkerij? Formavit, vitaliteit in een broodje Zien we elkaar binnenkort op Broodway? Tricol’OR, trotse drager van het Prix Juste label Vier tips om alles uit de zomer te halen!
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL