De maatregelen zijn versoepeld en heel wat mensen zijn intussen gevaccineerd. Ons leven begint er eindelijk weer wat normaler uit te zien. Je klanten zijn euforisch over hun nieuwe vrijheden en zijn helemaal klaar om het leven te vieren. En wie vieren zegt, die zegt taart! Er staat een drukke zomer voor de deur, dus hier zijn alvast vier tips om de 'm zonder problemen door te komen.
De regels zijn versoepeld, maar we moeten nog steeds voorzichtig blijven. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de veranderende maatregelen zodat je klanten veilig kunnen consumeren en je personeel veilig kan werken.
Alle informatie over de maatregelen vind je op deze website van de overheidsdienst
Kwaliteitsvolle ingrediënten zijn belangrijk, maar dat weten je concullega's ook. Wil je in de bakkersindustrie echt het verschil maken? Dan moet je voor optimale condities zorgen, ook bij warm en vochtig weer.
Zorgen voor de ideale omstandigheden, begint bij de opslag van je producten. De meeste ingrediënten behouden hun kwaliteit en presteren het beste bij weinig vocht en koele temperaturen. Bewaar in de zomer dus al je producten - ook bloem - in de koelkast.
Gist is heel gevoelig aan de omgeving. Zowel de temperatuur als de vochtigheid spelen een grote rol. Maak op warme dagen je deeg best met heel koud water.
Wat rijzen betreft, geldt over het algemeen: hoe lager de luchtvochtigheid, hoe korstiger het brood zal worden. Het kan interessant zijn een rijskast aan te schaffen om ook bij hoge temperaturen de luchtvochtigheid volledig onder controle te houden.
Op vochtige dagen bak je je producten best iets langer, want de vochtigheid zorgt ervoor dat de verdamping van vocht en de korstvorming langzamer verlopen.
Bij droog weer daarentegen, let je er best op dat je je producten niet te lang bakt zodat ze niet taai worden.
Klik hier voor meer tips voor bakken in de zomer
Warme temperaturen, dat betekent jammer genoeg ook vaak fruitvliegjes en soms zelfs schimmels.
Wil je fruitvliegjes voorkomen? Bewaar alles dan zo snel mogelijk in afgesloten bakken en bewaar deze in een gekoelde ruimte. Maak je werkplaats ook altijd grondig schoon zodat er zeker geen etensresten achterblijven.
Ook om schimmels te voorkomen, is het belangrijk alles proper te houden. Reinig regelmatig je gebruikte materiaal met warm water en azijn.
Lees hier nog meer handige tips tegen fruitvliegjes en schimmels
Jullie hebben ondanks de pandemie op volle toeren gedraaid. Neem je deze zomer dus een welverdiende vakantie? Laat het je klanten dan zeker op tijd weten.
Hou ook zeker hier rekening mee voor je op vakantie vertrekt