In juni en juli komen de aardbeien rechtstreeks uit onze Belgische volle grond. Dan zijn ze het lekkerst en goedkoopst. Tijd om je slag te slaan! En om even op te lijsten welke aardbeien er zoal zijn, hoe je ze best spoelt en koelt en wat je er als bakker mee kan maken.
Met aardbeien kan je alle kanten op. Ze kleuren jouw gebak niet alleen mooi rood of roze, het zijn ook echte vitaminebommetjes: na kiwi’s en papaja’s bevatten ze het hoogste vitamine C-gehalte van alle fruit.
De perfecte aardbei heeft een frisgroen kroontje, is glanzend rood, stevig en intact (dus niet gekneusd of overrijp). Wij promoten graag een paar van onze inheemse soorten zoals:
Om zeker te zijn dat je aardbeien helemaal proper zijn – en om ook zwangere vrouwen veilig mee te laten genieten van ‘rauwe’ aardbeien – was je ze best altijd. Doe dit niet onder lopend water, dat vermindert de geur en smaak. Doe het wel op deze manier:
Aardbeien zijn het lekkerst direct nadat je ze hebt gekocht. Al kan je ze ook in de koelkast of -cel bewaren: max. 3 dagen. Een tip voor meer smaak: laat ze voor consumptie even op kamertemperatuur komen. Fruit laat zijn suikers namelijk pas vrij bij 18°C, waardoor het zoeter smaakt. In de diepvries kan je aardbeien max. 6 maanden bewaren.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Van een klassieke aardbeientaart tot een verrassende eclair met een aardbeientwist. Onze Mélior Biscuit staat alvast te springen om te dienen als biscuit, bodem of roulade voor dat rode goud.
Laat je inspireren door een recept van onze proefbakkers, met name dé klassieker in aardbeienland:
Recept: Biscuitslagroomtaart met aardbeien
Ingrediënten
Bereiding
Recept Mélior Biscuit
Ingrediënten
Bereiding
Het succes van Mélior Biscuit
Bronnen: Weightwatchers.com, Plantaardig.com