Zomer. Dat betekent: vakantie voor je kind, en drukte in je bakkerij. Je zoon of dochter ziet het wel zitten om je uit de nood te helpen, maar jij twijfelt: mag dat zomaar? Of kies je toch beter voor een jobstudent? Dit zijn je mogelijkheden:
Je kinderen zitten er vaak niets mee in om af en toe een handje toe te steken in je bakkerij. Toch mag je hen daarom niet zomaar als vrijwilligers beschouwen, zelfs al doen ze het werk gratis en uit vrije wil.
Volgens de Wet op Vrijwilligerswerk ben je pas een vrijwilliger als je je gratis en vrijwillig inzet voor een organisatie die geen winst nastreeft. Je bakkerij komt daarvoor natuurlijk niet in aanmerking.
Je zou je zoon of dochter ook kunnen beschouwen als zelfstandig helper. Hij of zij helpt of vervangt jou dan tijdens je werk. Er is in dat geval geen arbeidsovereenkomst en je kind staat ook niet onder jouw gezag.
Het addertje? Om in aanmerking te komen als zelfstandig helper, moet je kind zelf ook zelfstandige zijn. Dat betekent: zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen voor zelfstandigen betalen.
Dat brengt je bij de volgende optie: die van toevallige helper.
In bepaalde gevallen hoeft je kind zich niet te registreren als zelfstandige. Dat kan als het in aanmerking komt als toevallige helper. Hij of zij voldoet dan aan deze 3 voorwaarden:
Let op: laat je zoon- of dochterlief een hele zomermaand ononderbroken meehelpen? Dan worden ze niet meer beschouwd als toevallige helper. Zelfs al gaat het om minder dan 90 dagen per jaar.
Heb je hulp op regelmatige basis nodig? Doe dan een beroep op een jobstudent: die mag 475 uur per jaar voor jou werken aan een verlaagde RSZ-bijdrage.
Ook je kind kun je zo aan het werk zetten – áls het aan de voorwaarden voldoet. Je oogappel leert zo je bakkerij tot in de puntjes kennen en verdient meteen een centje bij. Win-win!