Nergens vind je verser brood en betere kwaliteit dan bij je warme bakker. En ook al doet die zijn stiel met hart en ziel, toch heeft hij het niet altijd gemakkelijk. Maar wat is er juist aan de hand?
‘De warme bakker is met uitsterven bedreigd’, kopten de kranten onlangs. En dat is ook zo: elk jaar telt Vlaanderen gemiddeld 80 warme bakkers minder. In 1994 was Vlaanderen nog 4000 bakkers rijk. Volgens Bakkers Vlaanderen is dat getal ondertussen al teruggeschroefd naar 2520: bijna de helft minder. Waarom hebben warme bakkers het zo moeilijk?
Consumenten kopen hun brood alsmaar vaker in de supermarkt. Vers is dat brood niet, want het is industrieel bereid.
Het aanbod van supermarkten wordt ook gevarieerder. Dat zorgt ervoor dat ze in 2017 meer dan de helft van de brood- en banketmarkt in handen hadden. En de warme bakker? Die zag zijn aandeel klanten op 10 jaar tijd van 59 naar 41 procent zakken.
De drempel om zelf een eigen bakkerij op te starten is groot. Een pand en het minimum aan machines zorgen al gauw voor een prijskaartje van 1 miljoen euro. Krijg dat maar eens verkocht aan de bank.
Een duwtje in de rug van ervaren mensen is goud waard voor een startende bakker. Neem je de familiezaak over? Dan draaide je zelf al mee in de bakkerij, en kun je rekenen op de inzichten van je ouders. Zonder ervaring eraan beginnen is moeilijker.
Bakker en bakkershulp blijven knelpuntberoepen. Er heerst het beeld van hard werken, vroeg opstaan en lange dagen. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat dat niet noodzakelijk zo laat en zo vroeg hoeft. Toch houden de meeste warme bakkers nog vast aan de traditionele manier van werken: voor hen hoort het bij hun stiel.
Ondanks de hindernissen op zijn pad, blijft de warme bakker onvermoeibaar verder werken. De voldoening die zijn job hem geeft, is voor hem onbetaalbaar. En zijn producten? Die zijn onvervangbaar. Vers en artisanaal, met oog voor kwaliteit en creativiteit, en met een weergaloze smaak. De warme bakker? Dat is voor ons een rasechte artiest.
Kriebelt het om ook als warme bakker aan de slag te gaan? Gewoon doen. Laat je inspireren door de bakkers die je al voorgingen:
Bakkersverhaal: van werknemer tot zaakvoerder, met tijd en boterhammen
Bakkersverhaal: bakkerij Danhieux draait al meer dan 270 jaar
Bakkersverhaal: van bakker tot manager, het succesverhaal van Brousmiche
Bron: demorgen.be