• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Respect voor de warme bakker: hij heeft het niet altijd gemakkelijk

Ceres - Actua - Inspiratie

Respect voor de warme bakker: hij heeft het niet altijd gemakkelijk

Nergens vind je verser brood en betere kwaliteit dan bij je warme bakker. En ook al doet die zijn stiel met hart en ziel, toch heeft hij het niet altijd gemakkelijk. Maar wat is er juist aan de hand?

Met uitsterven bedreigd?

‘De warme bakker is met uitsterven bedreigd’, kopten de kranten onlangs. En dat is ook zo: elk jaar telt Vlaanderen gemiddeld 80 warme bakkers minder. In 1994 was Vlaanderen nog 4000 bakkers rijk. Volgens Bakkers Vlaanderen is dat getal ondertussen al teruggeschroefd naar 2520: bijna de helft minder. Waarom hebben warme bakkers het zo moeilijk?

1. Supermarkt versus warme bakker

Consumenten kopen hun brood alsmaar vaker in de supermarkt. Vers is dat brood niet, want het is industrieel bereid.

Het aanbod van supermarkten wordt ook gevarieerder. Dat zorgt ervoor dat ze in 2017 meer dan de helft van de brood- en banketmarkt in handen hadden. En de warme bakker? Die zag zijn aandeel klanten op 10 jaar tijd van 59 naar 41 procent zakken.

2. Starten met stevig prijskaartje

De drempel om zelf een eigen bakkerij op te starten is groot. Een pand en het minimum aan machines zorgen al gauw voor een prijskaartje van 1 miljoen euro. Krijg dat maar eens verkocht aan de bank.

3. Ervaring nodig

Een duwtje in de rug van ervaren mensen is goud waard voor een startende bakker. Neem je de familiezaak over? Dan draaide je zelf al mee in de bakkerij, en kun je rekenen op de inzichten van je ouders. Zonder ervaring eraan beginnen is moeilijker.

4. Negatief imago

Bakker en bakkershulp blijven knelpuntberoepen. Er heerst het beeld van hard werken, vroeg opstaan en lange dagen. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat dat niet noodzakelijk zo laat en zo vroeg hoeft. Toch houden de meeste warme bakkers nog vast aan de traditionele manier van werken: voor hen hoort het bij hun stiel.

Kwaliteit en smaak maken het verschil

Ondanks de hindernissen op zijn pad, blijft de warme bakker onvermoeibaar verder werken. De voldoening die zijn job hem geeft, is voor hem onbetaalbaar. En zijn producten? Die zijn onvervangbaar. Vers en artisanaal, met oog voor kwaliteit en creativiteit, en met een weergaloze smaak. De warme bakker? Dat is voor ons een rasechte artiest.

Word ook warme bakker

Kriebelt het om ook als warme bakker aan de slag te gaan? Gewoon doen. Laat je inspireren door de bakkers die je al voorgingen:

Bakkersverhaal: van werknemer tot zaakvoerder, met tijd en boterhammen
Bakkersverhaal: bakkerij Danhieux draait al meer dan 270 jaar
Bakkersverhaal: van bakker tot manager, het succesverhaal van Brousmiche

 

Bron: demorgen.be

 

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Match me-quiz: met welke bloem bak jíj op je best? Party-broodjes aan de feestdis met Kerstmis Troostbrood: comfortfood voor gure herfstdagen Hartige Halloween-hapjes met Sanis Van graan tot glorie met Ceres-bloem Geen BBQ zonder heerlijk wit stokbrood! Zonne-energie opladen met pitten & zaden Feiten en fabels over granen Lente-lunch met Linea, Formavit en Floraplus
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL