Op 11 november vieren we in sommige Vlaamse streken Sint-Maarten. De start van een periode vol lekkernijen in de kinderschoen én in je bakkerij. Op 6 december verwelkomen we dan weer die andere kindervriend: Sinterklaas. Weet jij al alles over beide feesten en de tradities errond?
Sint-Maarten lijkt dikwijls als twee druppels water op Sinterklaas, met zijn witte baard, rode mantel, hoge mijter en staf. Toch draagt hij soms een met veren getooide helm: een herinnering aan de Romeinse soldaat Sint-Martinus. Sint-Maarten komt vooral langs in West-Vlaanderen en rond Beveren, Aalst, Dendermonde en Mechelen. Ook in andere landen wordt zijn komst gevierd: in bepaalde streken van Nederland en Noord-Frankrijk, Hongarije en in een aantal Duitstalige regio’s.
Net als Sinterklaas beloont Sint-Maarten brave kinderen met chocolade, speculaas en marsepein, maar ook met letterkoekjes en Onze-Lieve-Vrouwtjes. Echte lekkernijen die rond deze periode ook jouw etalage sieren.
Sommige sintproducten zijn echte streekspecialiteiten: West-Vlaamse klaaskoeken, Hagelandse speculaas, Limburgse mikkemannen, .... Ken jij ze allemaal?
Wie zoet is krijgt klaaskoeken, mikkemannen en moutspeculaas
Wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas. Toch is er een groot verschil tussen de traditionele koek en wat we in de supermarktrekken terugvinden. Lees hier alles over de krokante kruidenkoek en ontdek meteen het recept voor de enige écht speculaas.
Kruidig en krokant: de échte speculaas
De Sint trakteert ons niet zomaar op chocolademunten, pepernoten en speculaas. Achter de traditie schuilt een eeuwenoud verhaal met een vleugje romantiek. Kende jij het al?
Waarom eten we pepernoten en speculaas rond Sinterklaas?
Zo, jouw sintkennis is weer helemaal up-to-date.
Wedden dat je klanten straks smullen van je verhalen – én je sintlekkernijen?
Bron: dewarmebakker.com