Wat trok de aandacht van bakkers en liefhebbers van brood dit jaar? We doken in onze data en serveren je de meest gelezen Ceres artikels van 2019. Smakelijk!
De meest voorkomende graansoort in de Westerse wereld is tarwe. Andere populaire soorten zijn gerst en gierst, haver en rogge, maïs en spelt – al bestaan er nog veel meer. Weet jij alles over graan? Of wil je graag je kennis bijschaven? We zetten vijf populaire soorten op een rij.
Mastellen zouden meer dan 900 jaar geleden voor de eerste keer bereid zijn. De karmelieten bakten ze naar verluidt dagelijks in het klooster. En mensen brachten zelfs mastellen mee naar de vroegmis om ze te laten zegenen. Zo’n gezegend broodje zou helpen tegen hondsdolheid. De helende kracht is intussen achterhaald, maar op de smaak valt niets aan te merken! Lees meer over dit traditionele en tegelijk hippe gebak.
De cougnou of kerstbrioche komt traditioneel op tafel tijdens de feestdagen. Dit heerlijk zoete broodje hoort erbij tijdens de gezelligste dagen van het jaar, en dat is al vele eeuwen zo. Ontdek de oorsprong en varianten van dit feestelijk gebak.
Hoewel de meesten onder ons op elk moment van het jaar pannenkoeken weten te smaken, is het een echte traditie om op 2 februari de koekenpan boven te halen. We leggen uit waarom.
De termen ‘artisanaal’ en ‘ambachtelijk’ zijn niet wettelijk beschermd. De titel van ‘ambachtsman’ is dat wel. Hoe dat precies in elkaar zit, lees je hier.
Heb je suggesties voor artikels in 2020? Laat ons weten wat je wil lezen via jouw vertegenwoordiger of een reactie op Facebook. Dan publiceren wij binnenkort waar jij om hebt gevraagd.