Wat doe je als je personeel besmet is met COVID-19? Hoe vermijd je dat je zelf ziek wordt? En wat zullen de gevolgen van de coronacrisis zijn voor je zaak? Corona brengt vragen en onzekerheid met zich mee, maar met het volgende advies hou jij het hoofd koel!
De coronamaatregelen vragen aanpassingen in je bakkerij. Voor praktische tips bezoek je best onze Facebookpagina. Heb je zelf goede raad? Deel die dan ook op Facebook. In dit artikel willen we het hebben over hoe je jezelf en je zaak sterk houdt tijdens deze bijzondere periode.
Voeding is een essentiële sector en daar mogen we blij om zijn. In tegenstelling tot kledingzaken, elektrozaken, optieken… en zowat alle andere handelszaken mogen voedingswinkels open blijven.
Je kan van de coronatijd dus een opportuniteit maken in plaats van een dreiging. Zorg dat klanten telefonisch kunnen bestellen en lever als je kan aan huis. Of zet een webshop op: de app Too Good To Go stelt zijn platform gratis ter beschikking van lokale handelaren; verschillende ontwikkelaars bouwen als steun voor jou gratis een webshop (vraag die aan bij CCV) of aan verminderd tarief (beschikbaar bij Webhero).
Ondervind je toch schade door de coronacrisis? Dan kan je mogelijk aanspraak maken op steunmaatregelen. Zo is er een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro voor zaken die een groot omzetverlies lijden; en kunnen zij die moeilijkheden ondervinden om hun leningen en kredieten terug te betalen uitstel krijgen tot en met 30 september.
Is er minder werk voor je personeel tijdens de ‘lockdown’? Dankzij de 'tijdelijke werkloosheid Covid-19' van de federale regering, kan je hen tijdelijk thuishouden terwijl ze toch een inkomen ontvangen. Bekijk hier alle coronasteunmaatregelen voor zelfstandigen en werkgevers.
Nu iedereen ‘in zijn kot’ moet blijven, zijn het hoogdagen voor het internet. Dat kan positieve gevolgen hebben, zoals de uitbreiding van jouw zaak naar webverkoop of tijd om online een opleiding te volgen. Maar ook criminelen en verspreiders van ‘fake news’ maken gebruiken van het stijgende internetverkeer.
Let deze weken extra op voor ‘phishing’ of valse berichten via e-mail, WhatsApp en andere kanalen: lees hier hoe je te beschermen. Informatie die wel officieel bevestigd is, vind je steeds op www.info-coronavirus.be/nl.
Maakt het coronavirus je bang? Angst activeert ons adrenalinesysteem. Dit kan voor lichamelijke reacties zorgen die lijken op ziektesymptomen: zweten, hartkloppingen of een sterkere ademhaling. Denk niet te snel dat je ziek bent, dit zorgt voor meer angst en paniek en kan de symptomen doen toenemen.
Lees hier wat je moet doen als je denkt besmet te zijn met het coronavirus.
Of je nu minder of net meer te doen hebt door de coronacrisis, het is een goed idee om structuur in je werkdag en leven te behouden. Ga niet plots heel veel werken: je hebt stabiliteit en emotionele draagkracht nodig als jou, je vrienden of familie iets overkomt tijdens deze periode. Heb je weinig werk? Blijf dan niet bij de pakken zitten maar doe bijvoorbeeld herstellingen in de zaak of start een project om na deze periode extra klanten te lokken.
Plan ook ontspanning in. Om angst tegen te gaan, verwijzen psychologen naar activiteiten waarin je helemaal kan opgaan: lees een boek, game, maak een wandeling met aandacht voor je omgeving, schilder, speel een gezelschapsspel… Je kan de coronatijd zelfs gebruiken om vergeten hobby’s weer op te halen of iets nieuws te proberen!