• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Moet er nog zout zijn?

Wetgeving - Nieuws - Professionals - Actua

In Nederland mag het alvast heel wat minder zijn. De voorbije 10 jaar zagen ze er een vermindering van 2,7 miljoen kilo (!) zout ten opzichte van 2009 …

Of de consumenten daar zelf iets van doorhadden? Neen, en dat was ook de bedoeling.

 

Geleidelijk aan minder toevoeging van zout

Het is een samenwerking tussen de grote bakkerijen, levensmiddelenfabrikanten, detailhandelaars én de overheid die hiervoor heeft gezorgd. Tijdens een samenkomst werd de vraag gesteld: “Hoe kunnen we voedsel nog gezonder maken?” In het geval van brood werd er afgesproken om het zoutgehalte te reduceren met 25%.

Een ambitieus doel, maar wel eentje die vandaag bereikt werd. Stap voor stap werd het zoutgehalte van brood verlaagd. Vooral de industriële bakkerijsector heeft hier een grote rol bij gespeeld.

 

Het wettelijke zoutgehalte voor brood en pistolets

In België is de wetgeving rond het zoutgehalte van brood gebaseerd op het Koninklijke Besluit van 1985 dat spreekt over brood en bakkerijproducten. Daaronder moet je dus ook pistolets, stokbroden enzoverder verstaan. Het wettelijk zoutgehalte is 2% op droge stof of 1,7% op bloem.

 

Is zout in brood dan slecht?

Neen. Te veel zout is niet goed, en we krijgen al heel wat zout binnen door andere voeding. Maar zout in brood heeft natuurlijk ook heel wat voordelen.

Eerst en vooral geeft het smaak aan het brood. Het zorgt ervoor dat het deeg beter kan rijzen en natuurlijk ook voor de lekkere krokante korst doordat het meer vocht vasthoudt.

En dan is er natuurlijk ook nog jodium. Al decennialang wordt bakkerszout hiermee verrijkt. En dat is letterlijk en figuurlijk broodnodig. Het zorgt voor de goede werking van onze schildklier. Bij kinderen kan een tekort zorgen voor een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. Daarnaast zijn er maar weinig voedingsmiddelen die het mineraal bevatten.

 

Dus, om terug te komen op de vraag: Moet er nog zout zijn? Zeker wel, maar niet meer dan nodig is.

 

Ook interessant voor jou en je bakkerij:

  • Hoe hou je het hoofd koel tijdens corona?
  • Ligt jouw brood al in de online rekken?
  • Win de bewuste klant, met uiterst pure voeding

 

Altijd up-to-date blijven over de laatste nieuwtjes? Schrijf je vandaag nog in op onze nieuwsbrief!

 

Bronnen: broodenbanket.be, brood.net

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten De nieuwbakken oogst 2024 Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Van graan tot glorie met Ceres-bloem Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot Voor elke broodtrend de juiste blend! ‘Brood, goed verhaal’-campagne smaakt naar meer Van gezondigd naar gezond met Formavit & Linea Dit zijn de versbakken bakkerij- & patisserietrends 2024
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL