Streekproducten zitten in de lift. En daar kan je als bakker van meeprofiteren! Met een uitbreiding van je aanbod – confituur of fruitsap uit de streek – maar ook met lokale bloem, win je nieuwe klanten. Dacht je al aan de volgende streekproducten?
Laten we beginnen bij de basis: een bakker die inzet op streekproducten, die zet in op lokaal brood! Als warme bakker is je productie sowieso lokaal. Nu nog op zoek naar lokale ingrediënten.
Met Tricol’OR, het 100% Belgische meel, maak je het perfecte brood en gebak voor klanten die zoeken naar streekproducten. Ceres selecteert voor dit meel:
Bestel nu Tricol’OR Wit en Volkoren online of via je vertegenwoordiger.
Confituur op een verse boterham, wat wil een mens nog meer? En ambachtelijke confituur… die heeft echt wel een streepje voor op die uit de supermarkt.
Bied zelfgemaakte confituur aan van lokaal seizoensfruit, of koop hem bij een producent uit de buurt. Je zal klanten winnen die houden van een streekproduct!
Tip: zorg voor een mooie verpakking en confituur met een extra hoog fruitgehalte. Die potjes doen het nog beter naast je kassa.
Een hartige tas soep past bijna net zo goed bij je brood als die heerlijke confituur. Kan je verse groenten kopen bij een landbouwer uit de buurt? Of maakt de groenteboer soep die jij kan verkopen in de bakkerij?
Daarmee sla je voor klanten twee vliegen in een klap: je biedt hen lokale kwaliteitsproducten én gemak. Want in jouw bakkerij kopen ze tegelijk hun brood en de hartverwarmende kom groenten erbij.
Jonge, werkende mensen leven steeds vaker onderweg… en toch willen ze gezond eten en drinken. Niet iedereen kijkt uit naar een zoete koffiekoek bij het ontbijt.
Fruitsap van lokaal fruit – vers geperst in je bakkerij of in samenwerking met een lokaal bedrijf – is de ideale start van de dag voor wie uit is op versheid én gezonds uit de streek.
Heb je naast groenten of fruit ook een zuivelboerderij in de buurt? Bakkers die lekker, vers, ambachtelijk ijs kunnen draaien hebben een schepje voor. Mensen staan in de rij – en betalen graag wat extra – voor echt vakmanschap. Al verwacht de klant wel waar voor zijn geld als hij kiest voor de koude kunstjes van zijn Warme Bakker. Lees hier hoe je marge te vergroten met ambachtelijk ijs.
Antwerpse handjes, Geelse hartjes, Hasseltse speculaas, knapkoek uit het Maasland… de lijst ‘streekkoekjes’ is lang. Je kent ongetwijfeld een voorbeeld uit je eigen regio.
Zo’n koekjes kan je vaak makkelijk zelf maken. Of nog makkelijker: je koopt ze bij een ambachtelijke producent en biedt ze aan in jouw bakkerij. Wie de koekjes in grote hoeveelheid afneemt, krijgt ze tegen een scherpe prijs. Het is een mooie aanvulling van je assortiment, waar je vrij makkelijk op kan verdienen.
Geraak je aan haver uit de streek en noten in de herfst? In combinatie met honing van dichtbij, maak je superlokale, superverse granola. Voor je inzet als vakman en de lokale ingrediënten, willen klanten gerust meer betalen dan voor ontbijtgranen uit de supermarkt. Benadruk het ambachtelijke, lokale karakter ook in je verpakkingen en presentatie. Dan is je publiek meteen fan!
Met streekproducten kun je dus nieuwe klanten aantrekken en hogere marges halen. Maar maak je werk van het bereiden van een heerlijk, ambachtelijk streekproduct? Zorg dan dat het ook online te koop is – naast in je winkel natuurlijk. Zo vergroot je alweer je publiek en word je bekend als een echte streekproducent!
Bronnen: bakery.pmg.be, streekproduct.be, mangez-local.be