Weet jij wat er net gewijzigd is aan de allergenenwet? We vatten het hieronder even samen.
Voor 2 allergenen is het vanaf nu verplicht meer details te geven: glutenbevattende granen en noten. Belangrijk is dat je hier vanaf nu ook de soort bij vermeldt, zowel bij voorverpakte als niet voorverpakte producten.
Glutenbevattende granen | Noten |
---|---|
Tarwe (incl. spelt- en khorasantarwe) |
Amandelen |
Rogge | Hazelnoten |
Gerst | Walnoten |
Haver | Pistachenoten |
Cashewnoten | |
Pecannoten | |
Paranoten | |
Macadamiannoten |
Bakkerijen moeten elke consument op elk moment volledig en correct (kunnen) informeren over allergenen. Dat kan mondeling of schriftelijk – bij zelfbedieningszaken is dat laatste de enige optie.
Mondeling: Iemand van het aanwezige personeel moet de klanten kunnen informeren. Jij moet dus alle allergeneninformatie beschikbaar stellen of ervoor zorgen dat jouw personeel deze informatie kan opzoeken en overbrengen.
Schriftelijk: Je moet de allergeneninformatie duidelijk zichtbaar afficheren, of verwijzen naar een plaats waar klanten alle informatie vinden. Deze informatie kan je makkelijk kwijt op de broodkaartjes van Ceres.
Met deze 5 eenvoudige stappen.
1. Verzamel alle allergeneninformatie van jouw inkoopproducten.
Je vindt de allergenen altijd op het verpakkingsetiket of in de technische fiche van het product (van grondstoffen tot halffabricaten, enzovoort).
2. Maak een onderscheid tussen zelfgemaakte en ingekochte producten.
3. Lijst alle bakkersproducten op die je verkoopt.
Maak een overzichtstabel van alle producten en welke allergenen ze bevatten. Het is handig om met productgroepen te werken, zoals Ceres doet voor haar witte meelsoorten en grijze meelsoorten.
4. Informeer duidelijk over alle aanwezige allergenen.
Je bent verplicht om klanten op de hoogte te (kunnen) stellen. Communiceer dus rechtstreeks alle info, of meld duidelijk in de winkel dat klanten hiernaar kunnen vragen. Jouw winkelpersoneel moet ook algemene kennis hebben over allergenen, allergische reacties en kruisbestuiving – een tip: laat hen een ‘document ter kennisstelling’ tekenen voor als je controle krijgt.
5. Omschrijf jouw werkwijze in een officieel document.
Het voedselagentschap eist dat je eenmalig noteert hoe je allergeneninfo verzamelt, bijhoudt en omschrijft. Zo ben je wettelijk volledig in orde.
Nog meer uitgebreide info nodig over allergenen en wetgeving? Die vind je ook terug op de website van FAVV.
Bron: regionieuws