• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Allergenen, wat ben ik verplicht te melden?

Wetgeving - Nieuws - Professionals - Actua

 

Weet jij wat er net gewijzigd is aan de allergenenwet? We vatten het hieronder even samen.

 

Specificatie noten en granen

Voor 2 allergenen is het vanaf nu verplicht meer details te geven: glutenbevattende granen en noten. Belangrijk is dat je hier vanaf nu ook de soort bij vermeldt, zowel bij voorverpakte als niet voorverpakte producten.

Glutenbevattende granen Noten

Tarwe (incl. spelt- en khorasantarwe)

Amandelen
 Rogge Hazelnoten
Gerst Walnoten
Haver Pistachenoten
  Cashewnoten
  Pecannoten
  Paranoten
  Macadamiannoten

 

 

 

 

 

 

 

 

Schriftelijke en mondelinge allergeneninformatie

Bakkerijen moeten elke consument op elk moment volledig en correct (kunnen) informeren over allergenen. Dat kan mondeling of schriftelijk – bij zelfbedieningszaken is dat laatste de enige optie.

Mondeling: Iemand van het aanwezige personeel moet de klanten kunnen informeren. Jij moet dus alle allergeneninformatie beschikbaar stellen of ervoor zorgen dat jouw personeel deze informatie kan opzoeken en overbrengen.

Schriftelijk: Je moet de allergeneninformatie duidelijk zichtbaar afficheren, of verwijzen naar een plaats waar klanten alle informatie vinden. Deze informatie kan je makkelijk kwijt op de broodkaartjes van Ceres.

 

Checklist om helemaal in orde te zijn

Met deze 5 eenvoudige stappen. 

1. Verzamel alle allergeneninformatie van jouw inkoopproducten.

Je vindt de allergenen altijd op het verpakkingsetiket of in de technische fiche van het product (van grondstoffen tot halffabricaten, enzovoort).

2. Maak een onderscheid tussen zelfgemaakte en ingekochte producten.

  • Ingekochte producten: Als je ze ongewijzigd doorverkoopt, kopieer je de allergenen van het etiket of de technische fiche. Werk je ze zelf nog af (bijvoorbeeld met glazuur of chocolade)? Vermeld dan ook de allergenen van de afwerkproducten.
  • Voor zelfgemaakte producten: Neem je recept en bekijk per product welke ingrediënten erin zitten. Vermeld van elk bestanddeel de allergenen.

3. Lijst alle bakkersproducten op die je verkoopt.

Maak een overzichtstabel van alle producten en welke allergenen ze bevatten. Het is handig om met productgroepen te werken, zoals Ceres doet voor haar witte meelsoorten en grijze meelsoorten.

4. Informeer duidelijk over alle aanwezige allergenen.

Je bent verplicht om klanten op de hoogte te (kunnen) stellen. Communiceer dus rechtstreeks alle info, of meld duidelijk in de winkel dat klanten hiernaar kunnen vragen. Jouw winkelpersoneel moet ook algemene kennis hebben over allergenen, allergische reacties en kruisbestuiving – een tip: laat hen een ‘document ter kennisstelling’ tekenen voor als je controle krijgt.

5. Omschrijf jouw werkwijze in een officieel document.

Het voedselagentschap eist dat je eenmalig noteert hoe je allergeneninfo verzamelt, bijhoudt en omschrijft. Zo ben je wettelijk volledig in orde.

 

Nog meer uitgebreide info nodig over allergenen en wetgeving? Die vind je ook terug op de website van FAVV.

 

Meer weten over glutenbevattende granen?

  • Glutenvrij mix voor bakkers
  • Glutenvrij in de bakkerij (met glutenvrije recepten)
  • Was het nu glutenarm, glutenvrij of tawevrij?
  • Gluten: minder schadelijk dan gedacht

 

Meer weten over andere wettelijke verplichtingen?

  • Het wettelijke zoutgehalte in brood

 

Bron: regionieuws 

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten De nieuwbakken oogst 2024 Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Van graan tot glorie met Ceres-bloem Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot Voor elke broodtrend de juiste blend! ‘Brood, goed verhaal’-campagne smaakt naar meer Van gezondigd naar gezond met Formavit & Linea Dit zijn de versbakken bakkerij- & patisserietrends 2024
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL