Steeds meer mensen kiezen ervoor als vegetariër, veganist of flexitariër (een iets-minder-vleeseter) door het leven te gaan. Zo werden er bij Delhaize wel 30% meer veganistische/vegetarische producten verkocht tegenover 2020. Bij Takeaway.com verdubbelde het aantal veganistische maaltijden zelfs op 2 jaar tijd. Veganisme is een blijver en dat is uiteraard positief. Maar is jouw bakkerij er klaar voor? Ontdek het hieronder.
Goed nieuws! Je stond er misschien nog niet bij stil, maar de meeste broodsoorten zijn al vegan. Zo bestaat een standaard brood uit 4 basis ingrediënten: meel, water, zout en gist (of desem). Dat zijn 4 ingrediënten die geen dierlijke oorsprong hebben.
“En wat met gist?” Gisten zijn eencellige schimmels die niet tot het dierenrijk behoren. Geen probleem dus voor je veganistische klanten.
Speciale broden– zoals een tijger- of rozijnenbrood – bevatten wél melk, boter en/of eieren. Daarom staan ze niet op het boodschappenlijstje van een veganist.
Hier zijn een paar vuistregels:
Kunnen veganisten dan nooit genieten van specialiteiten of zoetigheden? Tuurlijk wel, sommige producenten ontwikkelen plantaardige ingrediënten die je niet kan onderscheiden van het dierlijke equivalent.
In de laatste editie van Bakery Business vind je bijvoorbeeld heel wat nieuwe, lekkere vegan opties: cake mixes, zuivelvrije melk en vegan donuts. Alles is mogelijk.
In het belang van onze planeet gaan steeds meer mensen plantaardig eten. En dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Vraagt je klant naar vegan patisserie of brood? Google dan zeker eens naar alternatieve ingrediënten en recepten. Het loont de moeite!