Belegde broodjes, we zijn er gek op. Op het werk of tijdens het shoppen, met een broodje heb je snel een stevige hap achter de kiezen. Het lijkt ook niet moeilijk om een lekker belegd broodje te maken. Maar als je het écht goed wil doen, zijn er vijf dingen waar je zeker op moet letten.
Het eerste spreekt voor zich. Zorg ervoor dat het broodje zelf vers is. De korst mag kraken, maar je moet er wel makkelijk je tanden kunnen in zetten en het kruim mag niet té luchtig zijn. Bied je klanten ook verschillende soorten aan: een klassiek wit broodje, een bruin broodje en het almaar populairdere meergranenbroodje.
Ook deze is een no-brainer. Beleg je broodjes met verse komkommer, sla en tomaat. Of kies eens een originele garnituur zoals gegrilde paprika of aubergine. Kan je je klanten seizoensgebonden en lokale ingrediënten aanbieden, dan heb je zeker en vast een streepje voor.
Kaas, smos en martino, dat zijn vaste waarden die het altijd goed doen. Maar verandering van spijs doet eten. Bied je klanten dus ook eens een verrassend broodje aan, gegrilde kip is bijvoorbeeld erg populair. Maar wil je echt scoren, kies dan voor veggiebeleg: homemade humus of avocadospread, ook in de broodjeswereld zit veggie in de lift.
Nu komt het belangrijkste: het beleggen zelf. Al die ingrediënten moeten op het broodje en dat zorgt er soms voor dat het té goed is belegd. Alles valt er terug uit en netjes eten wordt een hele uitdaging. Probeer je broodjes dus niet te rijkelijk te beleggen. Dat zal je ook helpen bij de volgende stap. Want zo’n overvol broodje in een smalle broodzak stoppen, is geen makkelijke opgave.
Je perfect belegde broodje gaat nu vlotjes de broodzak in. Kies je daarbij voor een ecologische verpakking zoals composteerbare zakken of zakken met een biocoating in plaats van een paraffinelaag, dan is ook het milieu je dankbaar. Vergeet het servetje niet!
En nu: aan de slag om de allerlekkerste broodjes te maken!