• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Vegan patisserie: deze ingrediënten moet je kennen

Nieuws - Ceres - Actua

Vegan zit in de lift, maar dat wist je al. De meeste broden zijn sowieso al vegan, dus die kan je al aan je klanten aanbieden. Maar hoe zit het met gebak? Hoe vervang je eieren, roomboter en melk? Met dit lijstje alternatieven kom je al een heel eind verder.

 

Ei: onmisbaar, maar vervangbaar

Laat ons beginnen met de moeilijkste: eitjes. Zonder eieren geen binding en geen luchtig baksel. Maar voor elk van die eigenschappen bestaat er een vegan vervanger. Gebruik je ei:

 

  • om te binden?

Vervang één ei dan door 50gr appelmoes of een halve gepureerde banaan. Je kan ook één eetlepel lijnzaad mengen met 3 eetlepels water. Dat laat je even weken tot een papje en kan je daarna gebruiken in je deeg.

 

  • om te laten rijzen? 

De makkelijkste optie is gewoon eivervangers te kopen. Veel biowinkels bieden die aan in de vorm van een poeder. Daar zitten vaak verschillende soorten meel in zoals maïszetmeel en johannesbroodpitmeel. 

 

  • voor de glans? 

Ook om je baksel mooi te laten blinken, kan je bij een vegan gebakje geen ei gebruiken. Maar het kan nog altijd wel met een laagje sojamelk of gebruik na het bakken een streepje suikerwater. Dezelfde shine, geen ei.   

 

Boter: even smeuïg in plantaardige vorm

Voor boter bestaan er al heel wat plantaardige alternatieven. Denk maar aan sojaboter, boter op basis van kokosolie, of margarine, gemaakt van oliën uit zonnebloempitten en koolzaadbloemen. Welke kies je best? Dat hangt een beetje af van hoe je de boter in het originele recept zou gebruiken. Gebruik je de boter:

 

  • in harde klontjes?  

Dan zijn kokosboter of plantaardige margarine een goeie vervanging. Zorg er wel voor dat ze goed koud zijn. Op die manier lijken ze op gewone boter en is er bij de verwerking eigenlijk weinig verschil.

 

  • in gesmolten vorm?

Mag de boter vloeibaar zijn, dan is olie de ideale vervanger. Olie kan wel een extra smaak aan je gebak toevoegen. Ben je daar niet naar op zoek, gebruik dan zonnebloemolie. Die heeft een zachte neutrale smaak. Kokosolie of olijfolie kunnen dan wel weer werken in sommige taarten of hartig gebak. 

 

Melk: alternatieven te over

Plantaardige melk is ondertussen ook al een vaste waarde in de supermarktrekken. Welke melk je kiest heeft eigenlijk vooral met de smaak te maken, want voor de rest werk je er hetzelfde mee als met koemelk. Experimenteer dus wat en kies de smaak die het best bij je gebak past. Kies bijvoorbeeld:

  • amandelmelk
  • sojamelk (ongezoet)
  • hazelnootmelk 
  • kokosmelk 
  • havermelk 
  • rijstmelk

Denk ook aan deze ingrediënten

Zo, dat zijn wel de belangrijkste. Maar er zijn nog andere dierlijke ingrediënten waar je misschien niet meteen aan denkt. Die lichten we hier nog even kort toe.

 

  • Vervang eiwit door aquafaba: Dat is het vocht van kikkererwten en kan je opkloppen tot luchtig schuim. Voor meringue bijvoorbeeld.
  • Vervang gelatine door agaragar: Dit zeewierextract geleert sterk en kan je gebruiken in confituur, pudding en desserts. 
  • Vervang slagroom door kokosroom: Opgeklopte kokosroom is iets minder luchtig dan slagroom, maar ook heel lekker.

 

Ga zelf op ontdekking

En zo bestaat er wel voor elk bakingrediënt een plantaardige vervanger. Ga zelf op zoek naar wat je nodig hebt en door wat je het kan vervangen. Het kan een interessante uitdaging zijn en je spreekt er een heel nieuwe groep klanten mee aan. Succes!

 

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten De nieuwbakken oogst 2024 Van graan tot glorie met Ceres-bloem Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot Voor elke broodtrend de juiste blend! ‘Brood, goed verhaal’-campagne smaakt naar meer Van gezondigd naar gezond met Formavit & Linea Dit zijn de versbakken bakkerij- & patisserietrends 2024 8 x Frans brood op de plank
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL