Vegan zit in de lift, maar dat wist je al. De meeste broden zijn sowieso al vegan, dus die kan je al aan je klanten aanbieden. Maar hoe zit het met gebak? Hoe vervang je eieren, roomboter en melk? Met dit lijstje alternatieven kom je al een heel eind verder.
Laat ons beginnen met de moeilijkste: eitjes. Zonder eieren geen binding en geen luchtig baksel. Maar voor elk van die eigenschappen bestaat er een vegan vervanger. Gebruik je ei:
Vervang één ei dan door 50gr appelmoes of een halve gepureerde banaan. Je kan ook één eetlepel lijnzaad mengen met 3 eetlepels water. Dat laat je even weken tot een papje en kan je daarna gebruiken in je deeg.
De makkelijkste optie is gewoon eivervangers te kopen. Veel biowinkels bieden die aan in de vorm van een poeder. Daar zitten vaak verschillende soorten meel in zoals maïszetmeel en johannesbroodpitmeel.
Ook om je baksel mooi te laten blinken, kan je bij een vegan gebakje geen ei gebruiken. Maar het kan nog altijd wel met een laagje sojamelk of gebruik na het bakken een streepje suikerwater. Dezelfde shine, geen ei.
Voor boter bestaan er al heel wat plantaardige alternatieven. Denk maar aan sojaboter, boter op basis van kokosolie, of margarine, gemaakt van oliën uit zonnebloempitten en koolzaadbloemen. Welke kies je best? Dat hangt een beetje af van hoe je de boter in het originele recept zou gebruiken. Gebruik je de boter:
Dan zijn kokosboter of plantaardige margarine een goeie vervanging. Zorg er wel voor dat ze goed koud zijn. Op die manier lijken ze op gewone boter en is er bij de verwerking eigenlijk weinig verschil.
Mag de boter vloeibaar zijn, dan is olie de ideale vervanger. Olie kan wel een extra smaak aan je gebak toevoegen. Ben je daar niet naar op zoek, gebruik dan zonnebloemolie. Die heeft een zachte neutrale smaak. Kokosolie of olijfolie kunnen dan wel weer werken in sommige taarten of hartig gebak.
Plantaardige melk is ondertussen ook al een vaste waarde in de supermarktrekken. Welke melk je kiest heeft eigenlijk vooral met de smaak te maken, want voor de rest werk je er hetzelfde mee als met koemelk. Experimenteer dus wat en kies de smaak die het best bij je gebak past. Kies bijvoorbeeld:
Zo, dat zijn wel de belangrijkste. Maar er zijn nog andere dierlijke ingrediënten waar je misschien niet meteen aan denkt. Die lichten we hier nog even kort toe.
En zo bestaat er wel voor elk bakingrediënt een plantaardige vervanger. Ga zelf op zoek naar wat je nodig hebt en door wat je het kan vervangen. Het kan een interessante uitdaging zijn en je spreekt er een heel nieuwe groep klanten mee aan. Succes!