Mastellen bewijzen dat jarenlange tradities in stand kunnen gehouden worden maar tezelfdertijd ook zeer hedendaags kunnen zijn. Dit gebak zou al meer dan 900 jaar geleden voor de eerste keer bereid zijn. De karmelieten zouden in het klooster dagelijks mastellen hebben gebakken. En mensen brachten zelfs mastellen mee naar de vroegmis om deze broodjes te laten zegenen. Een gezegende mastel zou helpen tegen hondsdolheid. De helende kracht is intussen achterhaald, maar op de smaak valt niets aan te merken!
Hip, hipper, hipst
Met zijn ronde vorm met daarbij een putje of gaatje in het midden, lijkt de mastel een beetje op een donut, maar qua smaak zijn ze helemaal niet vergelijkbaar. Een donut is zoet en suikerig, terwijl een mastel eerder sandwichachtig is, met een vrij uitgesproken kaneelsmaak. En wat met een bagel? Dacht je dat die uniek en typisch Amerikaans was? Think again. De bagel heeft zijn mosterd gehaald bij onze eigen mastel!
Gestreken of gedroogd?
Er zijn twee typische bereidingswijzen voor mastellen: gestreken en gedroogd. De meest traditionele methode is de gestreken mastel: de verse mastel wordt doorgesneden, aan beide kanten met boter en bruine suiker bestreken en vervolgens met een strijkijzer gestreken (vandaag de dag gaan mastellen even kort in een croque-monsieur toestel). Het resultaat? Een platte koek met smeuïge gekarameliseerde suiker binnenin. Volgens de tweede manier wordt de mastel na het bakken afgekoeld en gedroogd in een lauwe oven.
Gestreken of gedroogd, dit gebak op basis van kaneel kan iedereen bekoren!
Graag zelf deze hippe mastellen proberen?
Download hier het recept.
Laat van je horen!
Is dit product een succes in jouw streek? Of ken je het misschien onder een andere naam? Discussieer mee op Cerexclusief.