België wordt over de hele wereld geroemd voor een aantal lekkernijen: chocolade, bier… en Luikse wafels. De typische suikerwafels worden door iedereen gesmaakt!
Als we de legende mogen geloven, bestaat het recept voor de Luikse wafel al sinds de 18e eeuw! Het verhaal gaat dat de prins-bisschop van Luik snakte naar een zoet gebak. Daarop experimenteerde zijn privé kok tot hij het nu alomgekende recept van de Luikse wafel bedacht. De prins-bisschop was meteen weg van deze vierkante karamelkleurige koek. Hoe kan het ook anders? Het vanilleparfum verleidt je van mijlenver!
Luikse versus Brusselse wafels
In het buitenland maken ze geen verschil tussen Brusselse of Luikse wafels, voor hen zijn dit allemaal een “Belgian waffles”. Maar het verschil is er wel degelijk.
Over het algemeen is een Luikse wafel zwaarder dan een Brusselse. Dit komt doordat de eerste niet voor niets de bijnaam suikerwafel kreeg. Deze bevat namelijk reeds suikerparels en wordt dus ook zo opgegeten. Een Brusselse wafel daarentegen is minder zoet en wordt dus vaak met suiker, slagroom of chocolade verorberd. Ook de vorm is herkenbaar anders: de Luikse wafel is vierkant of ruitvormig, terwijl haar Brusselse broertje groter, lichter en rechthoekig is. Maar dat hoeven we je natuurlijk niet allemaal te vertellen…
Zelf Luikse wafels maken?
Download hier het recept.
Laat van je horen!
Is dit product een succes in jouw streek? Of ken je het misschien onder een andere naam? Discussieer mee op Cerexclusief.