Heel wat bakkers hebben last van bakkersastma of farinose. Ze ademen namelijk (te) veel bloemstof in, wat een allergische reactie kan veroorzaken. Gelukkig bestaan er een aantal eenvoudige tips om rondvliegend bloemstof – en dus ook bakkersastma – te beperken.
Het bloemstofgehalte in de lucht mag maximum 0,5 mg/m3 bedragen. De meeste bakkers(gasten) blijken veel meer bloemstof in te ademen – soms tot 20 keer meer dan de wettelijke grenswaarde. Zo’n 15 procent van de bakkers(gasten) krijgt hierdoor last van bakkersastma, wat zich onder meer vertaalt in hoesten en niezen, neus- en oogklachten, kortademigheid en minder immuniteit.
Gelukkig kan je het inademen van bloemstof snel beperken met deze zeven tips:
1. Draag een mondmasker
Een mondmasker beschermt goed (en goedkoop) tegen stof. Vind je dit niet zo aangenaam om continu te dragen? Gebruik het dan op momenten dat er extra veel bloem opwaait. Of – nog beter – pas onderstaande tips toe.
2. Installeer een afzuigsysteem
Investeer in een goed afzuigsysteem dat rondvliegend stof uit de lucht haalt. Je installeert de afzuigers best in de buurt van plaatsen waar veel bloem rondzweeft, zoals bij de weegschaal of mengplaats. Zo werk je gezonder en ook netter.
3. Sluit bloemzakken goed af
Uit een halfopen of gescheurde bloemzak ontsnapt veel bloemstof. Sluit geopende zakken dus goed af en vermijd scheuren. Is een zak leeg? Vouw hem dan rustig op, met de opening naar je afzuigsysteem gericht – en niet naar je gezicht.
4. Stofzuig met een HEPA-filter
Reinig met een (industriële) stofzuiger en geen perslucht, bezem of handborstel – die laatste drie veroorzaken alleen meer opvliegend stof. Je kiest best voor een stofzuiger met een HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air) omdat die ook het kleinste fijnstof tegenhoudt.
5. Verplaats bloem rustig met het juiste materiaal
Gebruik een schep om bloem af te wegen en voorzichtig in de mengkom te doen. Wil je een volledige zak bloem in de mengkuip gieten? Open hem dan ter hoogte van de stikdraad, maak de storthoogte zo klein mogelijk en til de zak langzaam op tot hij leeg is. Om bloem vanuit de silo’s in de kneder te brengen met een meelgeleidingsslang, leg je die slang best diep in de mengkuip.
6. Gebruik een kneder met een deksel
Zet de kneder op de laagste snelheid als je start met kneden – want dan waait het meeste stof op. Nog beter kneed je met een deksel om opwaaiend stof binnen te houden. Het is ook aangeraden om een afzuigingang boven of achter de kneder plaatsen.
7. Kies voor stuifarme bloem
Strooi niet te veel bloem op de werktafel als je deeg verwerkt. Gebruik een zeef of stuifvrije bloem om bloemstof te beperken – stuifvrije bloem maak je makkelijk zelf door wat zonnebloemolie toe te voegen aan je bloem (zo’n 15 g per 2 kg). Je kan ook opteren voor een werktafel uit inox, RCS of polyethuyleen waaraan je deeg minder blijft plakken.
Bronnen: Bakery.pmg.be - Alimento.be
Ook hier lees je hoe je veilig werkt als bakker: