De ramadan is voor moslims een heilige tijd van vasten en bezinnen. Dit jaar mag er van 16 mei tot 14 juni alleen gegeten worden voor zonsopgang en na zonsondergang. Wat je dan best eet? Gezonde producten die lang een voldaan gevoel geven. Bakkers, steek die extra portie volkorenbrood dus maar in de oven!
Wie meedoet aan de ramadan krijgt vaak te weinig vloeistof en vezels binnen. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken. En om dagelijks drie evenwichtige maaltijden te eten met complexe koolhydraten, telkens aangevuld met zuivel en vers fruit.
De maaltijd voor zonsopgang
Als ontbijt eet je best voldoende complexe koolhydraten. Die koolhydraten bevatten de nodige vezels, mineralen en vitamines. Ze zijn bovendien moeilijker te verteren waardoor je minder snel opnieuw honger krijgt. Daarnaast houden ze jouw bloedsuikerspiegel (en energiepeil) stabiel en zorgen ze ervoor dat je makkelijker naar het toilet kan.
Volkorenproducten zijn een bron van complexe koolhydraten. Dus bakkers:promoot volkorenbrood bij klanten die ramadannen. Ook noten, muesli en haver bevatten veel complexe koolhydraten.
De maaltijden na zonsondergang
Net na zonsondergang kies je best voor een lichte maaltijd – niet te veel vet en suiker dus. Later op de avond volgt namelijk nog een tweede, warme maaltijd. Ook tijdens die tweede maaltijd speel je best veel complexe koolhydraten binnen. Een combinatie van groenten, zuivel, (gedroogd) fruit en volkorenproducten is dus aangeraden.
Hier vind je al onze volkorensoorten in een handige tabel.
Het Suikerfeest, na de vasten
Voor het Suikerfeest, dat wordt gevierd als de vastenperiode is afgelopen, mag het dan wel weer zoet zijn. Zorg er dus voor dat je bakkerij extra lekker is gevuld rond 14 en 15 juni.
Bronnen: Nu.nl - Foodinaction.com - Goedetenengezondleven.nl
Lees meer over voedzaam volkoren: