• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Doe voordeel met een jobstudent

Wetgeving - Professionals

Drukke tijden? Veel personeel in vakantie? Vang snel en goedkoop de pieken op met een jobstudent. Die mag 475 uren per jaar voor jou werken aan een verlaagde RSZ-bijdrage: in de zomervakantie, maar even goed na de schooluren of tijdens het weekend. Al zijn er wel een aantal voorwaarden.

De jobstudent moet een bepaalde minimumleeftijd hebben en ingeschreven zijn voor een van deze studievormen: 

  • Ouder dan 15 jaar met volledig leerplan
  • Ouder dan 18 jaar met verdere studies
  • Ouder dan 15 jaar in deeltijds onderwijs, tewerkstelling enkel in schoolvakanties (onder bepaalde voorwaarden)
  • Studenten met examen middenjury (indien geen ander statuut)


Hoeveel betaal ik een jobstudent?

Een jobstudent krijgt minstens het minimumloon volgens de loonbarema’s van de bakkerijsector. Daarnaast heeft hij recht op een tussenkomst voor zijn woon-werkverkeer.


Wat kost een jobstudent mij?

Het grote voordeel is dat je voor een jobstudent veel minder sociale bijdrage betaalt: slechts 5,43%. Dit is geen gewone socialezekerheidsbijdrage, maar een ‘solidariteitsbijdrage’ (= 8,13% waarvan 2,71% ten laste van de student en 5,43% ten laste van jou; daarnaast ben je ook een bijzondere bijdrage van 0,01% verschuldigd ten voordele van het asbestfonds).


Welke arbeidsovereenkomst stel ik op?

Naast de algemene regels, voorziet de wet een aantal specifieke bepalingen voor studentencontracten:

  • Contract van bepaalde duur
  • Schriftelijk, in tweevoud voor elke afzonderlijke student
  • Ten laatste op het moment van indiensttreding
  • Standaard proeftijd van drie arbeidsdagen

Eens getekend, moet je het aantal gewerkte uren (max. 475) ingeven via Dimona (Déclaration Immédiate/Onmiddellijke Aangifte) – het elektronische bericht waarmee werkgevers in- en uitdiensttredingen aangeven bij de RSZ of DIBISS.


Wat als ik niet tevreden ben?

Voor alle contracten met jobstudenten geldt standaard een proefperiode van drie arbeidsdagen – je hebt hier recht op, zelfs als jouw contract dit niet expliciet vermeldt. Heb je er geen vertrouwen in? Dan kan je binnen die proefperiode van dag op dag de samenwerking beëindigen.


Hoe vind ik de juiste jobstudent?

Je kunt zelf rondvragen bij klanten of kennissen en een oproep plaatsen in jouw bakkerij of online (website, sociale media). Of je laat alles regelen door een uitzendkantoor: van jobstudent zoeken en verloning bepalen tot verzekeringen afsluiten, contract opstellen, enzovoort.


Wil je een modelcontract downloaden? Of heb je nog vragen? Ondernemersorganisatie UNIZO verzamelde hier heel wat informatie over jobstudenten.

 

Bronnen: Unizo.be

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Van graan tot glorie met Ceres-bloem Mag je internetafbeeldingen zomaar gebruiken voor je bakkerij? Formavit, vitaliteit in een broodje Zien we elkaar binnenkort op Broodway? Tricol’OR, trotse drager van het Prix Juste label Vier tips om alles uit de zomer te halen! Wat en waarom kopen klanten bij de bakker (en niet in de supermarkt)? Beste bakker, u bent een knelpuntberoep Gespot: zes patisserietrends
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL