• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Beste bakker, u bent een knelpuntberoep

Nieuws - Professionals - Ceres - Actua

Vier nieuwe beroepen maakten vorige maand hun opwachting op de lijst met knelpuntberoepen die de VDAB publiceerde. Tussen die nieuwkomers vinden we bakker terug. Ook in het Waalse Gewest duikt boulanger op in de lijst met knelpuntberoepen van Le Forem, de tegenhanger van VDAB.
 

Wanneer spreek je van een knelpuntberoep?

Knelpuntberoepen zijn alle jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld raken en waarbij werkgevers moeite hebben om geschikte kandidaten te vinden. Daar kun je, aldus de VDAB, drie mogelijke oorzaken op plakken:

  • Kwantitatief tekort

Er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.

  • Kwalitatief tekort

De kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden.

  • Specifieke arbeidsomstandigheden

Kandidaten knappen af op weekendwerk, een laag loon, zwaar werk, stress… die gepaard gaan met het beroep.

 

Hoe is bakker een knelpuntberoep geworden?

Er komen minder zelfstandige bakkers bij en er zijn ook steeds minder werkkrachten te vinden binnen de sector. Bij een bakker denkt men aan nachtwerk, weekendwerk, werken op feestdagen… Dat remt ongetwijfeld een aantal jongeren af. Zo klinkt het ook in Nederland: de jeugd lijkt de bakkerij te mijden bij hun carrièrekeuze.

De opleidingscentra trekken nochtans best wel voldoende leerlingen aan. Zo opent Ter Groene Poorte in Brugge in september een gloednieuwe bakkerijschool. Het PIVA in Antwerpen telt momenteel 209 leerlingen die een opleiding tot bakker volgen. Verdwijnt bakker binnenkort dan gewoon weer van de knelpuntberoepenlijst?

We hopen het van harte, want bakkers zijn broodnodig. De instroom lijkt er alvast zeker en vast nog te zijn, terwijl technologische vooruitgang en nieuwe processen het nachtwerk terug kunnen dringen in de nabije toekomst.

 

Bron: bakkersvlaanderen.be / bakkerswereld.nl

 

Lees meer:

  • Een geschiedenis van bakkers en hun brood
  • Belgische bakkers blijven innoveren
  • Een optimale inrichting van je bakkerij
E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Lente in de lucht en op je bord Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten De nieuwbakken oogst 2024 Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Van graan tot glorie met Ceres-bloem Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot Voor elke broodtrend de juiste blend! ‘Brood, goed verhaal’-campagne smaakt naar meer Van gezondigd naar gezond met Formavit & Linea Dit zijn de versbakken bakkerij- & patisserietrends 2024
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL