Vier nieuwe beroepen maakten vorige maand hun opwachting op de lijst met knelpuntberoepen die de VDAB publiceerde. Tussen die nieuwkomers vinden we bakker terug. Ook in het Waalse Gewest duikt boulanger op in de lijst met knelpuntberoepen van Le Forem, de tegenhanger van VDAB.
Knelpuntberoepen zijn alle jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld raken en waarbij werkgevers moeite hebben om geschikte kandidaten te vinden. Daar kun je, aldus de VDAB, drie mogelijke oorzaken op plakken:
Er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
De kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden.
Kandidaten knappen af op weekendwerk, een laag loon, zwaar werk, stress… die gepaard gaan met het beroep.
Er komen minder zelfstandige bakkers bij en er zijn ook steeds minder werkkrachten te vinden binnen de sector. Bij een bakker denkt men aan nachtwerk, weekendwerk, werken op feestdagen… Dat remt ongetwijfeld een aantal jongeren af. Zo klinkt het ook in Nederland: de jeugd lijkt de bakkerij te mijden bij hun carrièrekeuze.
De opleidingscentra trekken nochtans best wel voldoende leerlingen aan. Zo opent Ter Groene Poorte in Brugge in september een gloednieuwe bakkerijschool. Het PIVA in Antwerpen telt momenteel 209 leerlingen die een opleiding tot bakker volgen. Verdwijnt bakker binnenkort dan gewoon weer van de knelpuntberoepenlijst?
We hopen het van harte, want bakkers zijn broodnodig. De instroom lijkt er alvast zeker en vast nog te zijn, terwijl technologische vooruitgang en nieuwe processen het nachtwerk terug kunnen dringen in de nabije toekomst.
Bron: bakkersvlaanderen.be / bakkerswereld.nl