• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Zo hou jij het hoofd koel in je bakkerij

Nieuws - Professionals - Tips & Tricks

De zon draait overuren deze zomer. Zalig, denken zonnekloppers en toeristen – maar de warme bakker bakt voor twee. Hou jij het hoofd nog koel? Met deze tips blijf je ook in de heetste temperaturen stevig op je benen staan.
 

Hydrateer

Drink voldoende water. Hou een drinkbus bij de hand en vul die regelmatig aan de kraan. Bij warme temperaturen verlies je meer vocht, waardoor je meer risico loopt op uitdroging. De regel om te weten hoeveel water je dagelijks nodig hebt: je lichaamsgewicht x 30 ml.

 

Pauzeer

… in koele pauzeruimtes. Neem extra pauzes om te drinken en een (fris) luchtje te scheppen. Zorg dat je lichaam weer afgekoeld is voor je achter een hete oven gaat staan.

 

Eet voldoende

Vergeet niet te eten: door de hitte vermindert je hongergevoel, maar je lichaam heeft nog steeds energie nodig. Met drie evenwichtige maaltijden per dag blijf je fit en gezond.

 

Draag frisse kledij

Kleed je slim: draag lichte kledij die lucht doorlaat. Draag eventueel een koelvest; die houdt je lichaamstemperatuur op peil, maar maakt je wel minder beweeglijk.

 

Ventileer

Zorg dat de warmste plaatsen in je bakkerij voldoende geventileerd worden, natuurlijk of met een ventilator. Dankzij de luchtverplaatsing voelt de ruimte een pak minder heet aan. Als het te warm blijft, kan je ook overwegen om ’s nachts te ventileren.

 

Verlaag de luchtvochtigheid

Gebruik ventilatie of airco om de luchtvochtigheid te verlagen. Hoe droger de lucht, hoe vlotter je zweet verdampt en hoe makkelijker je lichaam weer afkoelt.

 

Kneed je brood koel

Gebruik kouder water dan gewoonlijk voor je brooddeeg. Daardoor blijft het koeler en kan je het makkelijker kneden.

 

Vervang snijden door knippen

Knip je deeg in plaats van het thermisch te snijden: daarbij komt er geen extra warmte vrij.

 

Sluit de bakkamer

Sluit de deur van je bakkamer voordat de warmte kan ontsnappen naar de rest van je bakkerij.

 

Laat stoom ontsnappen

Laat hete stoom ontsnappen voor je brood uit de oven haalt. Zo slaat het niet in je gezicht.
 

De belangrijkste tip: hou rekening met elkaar. Zorg voor een beurtrol aan de oven en herinner je collega’s op tijd aan een pauze, met een waterijsje bijvoorbeeld. Bereid je bakkerij voor op een nieuwe hittegolf met een airco-installatie, een plastic gordijn of scheidingswand, omkasting voor elke warmtebron, isoleer hete leidingen, enz.


Wist je trouwens dat je spontaan gaat geeuwen bij 20 °C? Zo nemen we koude lucht op van buitenaf om onze hersenen af te koelen. Bij 30 °C (of warmer) werkt dat net omgekeerd, dus hou die lippen maar stijf op elkaar …
 

Bron: Maatregelen tegen hitte in de batterijbranche (bakkerswereld.nl)

 

Meer zomer- en gezondheidstips:

  • Weg met fruitvliegjes, schimmels en andere zomerplagen
  • 10 gezonde zomertrends
  • Gratis risicoanalyse voor bakkers
  • Voorkom bakkersastma met deze 7 tips
E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten De nieuwbakken oogst 2024 Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Van graan tot glorie met Ceres-bloem Bonjour, les baguettes: Frans stokbrood ontbloot Voor elke broodtrend de juiste blend! ‘Brood, goed verhaal’-campagne smaakt naar meer Dit zijn de versbakken bakkerij- & patisserietrends 2024 8 x Frans brood op de plank Mag je internetafbeeldingen zomaar gebruiken voor je bakkerij?
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL