Heel wat brood belandt in de vuilnisbak. Zo groeit niet alleen de afvalberg, maar gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om het brood te maken. En dat is doodzonde – of zeg maar broodzonde. Daag jezelf dus uit om minder te verspillen met deze (her)bruikbare tips.
Wil je het milieu minder belasten? Een extra centje verdienen? Of meerwaarde geven aan jouw producten? Gooi minder weg en vertel jouw klanten over jouw duurzame initiatieven – ze zullen jouw bakkerij en producten (nog) meer smaken. We zetten hieronder alvast wat geslaagde initiatieven op een rij.
Bakkerij De Bisschopsmolen bakt bewust kleinere broden (650 i.p.v. 800 gram) en croissants (75 i.p.v. 100 gram). Zo wordt er minder weggegooid – zeker bij alleenstaanden en tweeverdieners, die bijna 40% van hun brood weggooien eens het ‘oud’ is. “Een heel brood is al gauw te veel, zeker als mensen geen vriesruimte hebben. Maar bij portiegrootte ligt de rol vooral ook bij ons; de producent”, zegt de bakker uit Maastricht.
Verwerk oud brood in paneermeel of broodpudding. Maak er croque monsieurs mee en verkoop ze als snelle lunch. Of laat je inspireren door Albert Heijn, Jumbo en Plus die teruggestuurd brood willen hergebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes – een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre (EBIC).
1 euro voor vers brood van gisteren. Dat is het concept van Bakker Alink, een zaak die uitsluitend producten verkoopt die een dag oud zijn: van brood tot zachte broodjes en wat specialiteiten – een voor een overschotten uit zijn dagverse bakkersfilialen. Je hoeft echter geen winkel te openen om jouw brood net voor sluitingsuur nog kwijt te krijgen: bied het gewoon aan voor een zacht prijsje via een app zoals Too Good To Go.
Vraagt een klant een rozijnenbrood waarvan jij weet dat het al van gisteren in je rekken ligt? Wees er eerlijk over en geef het gratis. Zo houd je toch een tevreden klant. Wie graag een goed doel steunt, kan zijn broodoverschot aan de Voedselbanken schenken. Dat gaat heel gemakkelijk: je doneert er online jouw ‘perfect verbruikbare producten die niet meer verhandelbaar zijn’ en de Voedselbanken bezorgen ze aan hun zorgverenigingen. Of luister eens bij de lokale boeren (of andere handelaars) of ze iets kunnen doen met jouw ‘afval’.
Bronnen: retaildetail.nl - duurzaambedrijfsleven.nl