• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Wie zoet is krijgt klaaskoeken, mikkemannen en moutspeculaas

Professionals - Thema - Inspiratie

Samen met de goede man, arriveert ook heel wat goeds bij de bakker: van speculaas, marsepein en chocoladefiguren tot erkende streekproducten als klaaskoeken, mikkemannen en moutspeculaas. Welke Sint-tradities eer jij in de bakkerij?  

Er hangen heel wat verhalen vast aan die wijze man met zijn grijze baard – net als aan het snoepgoed dat hem traditioneel vergezelt. Sommige streekproducten worden zelfs alleen gemaakt rond de periode van Sint-Maarten en Sinterklaas zoals de West-Vlaamse klaaskoeken en Limburgse mikkemannen.
 

West-Vlaamse klaaskoeken

Een klaaskoek – of mantepeird of klaaspeerd – is een typisch Zuid-West-Vlaams streekproduct dat op het bakkerstoneel verschijnt rond Sinterklaas.

  • Wat: zoete, lichtgekruide sandwichfiguren (van een man tot een paard of andere creatieve vormen)
  • Waar (herkomst): Zuid-West-Vlaanderen (maar ook Henegouwen en Frans-Vlaanderen)
  • Wanneer: tussen september en eind december
     

Hagelandse moutspeculaas

De bakkers in Hoegaarden bedachten een streekgebonden alternatief voor de échte speculaas. Ze vervingen de typische speculaaskruiden – die steeds schaarser en duurder werden – door donker gebrande mout uit naburige brouwerijen. Zo ontstond de moutspeculaas met een Hoegaardse twist.

  • Wat: lekker krokante speculaasfiguren met een lichtgekruide smaak
  • Waar (herkomst): Vlaams-Brabant
  • Wanneer: het hele jaar door
     

Limburgse mikkemannen

Ontmoet de mikkeman, die zijn naam dankt aan ‘mica’: het Latijnse woord voor kruimel. Dit broodmannetje zou dan ook zijn ontstaan uit restjes deeg, rond de periode van Sinterklaas. Intussen worden er jaarlijks een massa mikkemannen gemaakt.

  • Wat: een zacht broodmannetje met armpjes, beentjes en een hoofdje vanbuiten; en onder meer rozijnen, parelsuiker, kaneel en echte boter vanbinnen
  • Waar (herkomst): Limburg
  • Wanneer: van de eerste zondag van oktober tot en met Sinterklaas

Ceres


Wil jij ook een streekproduct laten erkennen?

Jouw streekspecialiteit moet beantwoorden aan deze vijf voorwaarden:

  • Het bestaat minimum al 25 jaar.
  • Het is bereid in de oorspronkelijke streek.
  • Het is bereid met grondstoffen uit de streek.
  • Het is bereid op traditionele, ambachtelijke wijze.
  • Het is bekend bij de lokale bevolking als streekproduct.

Als dat het geval is, vul je een lastenboek in dat je onderbouwt met teksten, foto’s en promotiemateriaal. Je mailt het op 15 november, 15 maart of 15 juli naar info@streekproduct.be. Daarna ligt het lot van jouw product in handen van anderen:

  • Een VLAM-medewerker vervolledigt je lastenboek ter plaatse en bezorgt het aan een Beoordelingscommissie.
  • De Beoordelingscommissie adviseert de Sectorgroep Streekproducten, die uiteindelijk beslist over de erkenning van jouw product.
  • Elk erkend product wordt gepromoot bij de pers en op de website en Facebookpagina van Streekproduct.be.

 

Wil jij een typisch product van een andere streek leren maken?

Onze proefbakkers helpen graag met (het verfijnen van) jouw recept. Contacteer info@ceres.be als je hiervoor interesse hebt. En scoor ook buiten de streek met deze populaire producten.
 

Bron: Streekproduct.be

 

Ben jij ook zo trots op onze streek(producten):

  • Tarte au stofé uit Waver
  • Rijsttaart uit Verviers
  • Gentse vlaai, geuteling uit Elst, bakkemoezevlaai uit Limburg, Geraardsbergse mattentaart en Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde
  • Antwerpse handjes
  • Luikse wafels
  • Mastellen
E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Match me-quiz: met welke bloem bak jíj op je best? Party-broodjes aan de feestdis met Kerstmis Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Troostbrood: comfortfood voor gure herfstdagen Hartige Halloween-hapjes met Sanis Van graan tot glorie met Ceres-bloem Geen BBQ zonder heerlijk wit stokbrood! Zonne-energie opladen met pitten & zaden Feiten en fabels over granen Lente-lunch met Linea, Formavit en Floraplus
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL