Samen met de goede man, arriveert ook heel wat goeds bij de bakker: van speculaas, marsepein en chocoladefiguren tot erkende streekproducten als klaaskoeken, mikkemannen en moutspeculaas. Welke Sint-tradities eer jij in de bakkerij?
Er hangen heel wat verhalen vast aan die wijze man met zijn grijze baard – net als aan het snoepgoed dat hem traditioneel vergezelt. Sommige streekproducten worden zelfs alleen gemaakt rond de periode van Sint-Maarten en Sinterklaas zoals de West-Vlaamse klaaskoeken en Limburgse mikkemannen.
Een klaaskoek – of mantepeird of klaaspeerd – is een typisch Zuid-West-Vlaams streekproduct dat op het bakkerstoneel verschijnt rond Sinterklaas.
De bakkers in Hoegaarden bedachten een streekgebonden alternatief voor de échte speculaas. Ze vervingen de typische speculaaskruiden – die steeds schaarser en duurder werden – door donker gebrande mout uit naburige brouwerijen. Zo ontstond de moutspeculaas met een Hoegaardse twist.
Ontmoet de mikkeman, die zijn naam dankt aan ‘mica’: het Latijnse woord voor kruimel. Dit broodmannetje zou dan ook zijn ontstaan uit restjes deeg, rond de periode van Sinterklaas. Intussen worden er jaarlijks een massa mikkemannen gemaakt.
Jouw streekspecialiteit moet beantwoorden aan deze vijf voorwaarden:
Als dat het geval is, vul je een lastenboek in dat je onderbouwt met teksten, foto’s en promotiemateriaal. Je mailt het op 15 november, 15 maart of 15 juli naar info@streekproduct.be. Daarna ligt het lot van jouw product in handen van anderen:
Onze proefbakkers helpen graag met (het verfijnen van) jouw recept. Contacteer info@ceres.be als je hiervoor interesse hebt. En scoor ook buiten de streek met deze populaire producten.
Bron: Streekproduct.be