Rond kerst zie je hem overal opduiken: de kerststronk of bûche de Noël. Een traditioneel stuk taart dat eruitziet als een blok hout. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?
De traditie gaat terug tot vér voor de centrale verwarming. Toen trok de pater familias rond kerst het woud in om een dikke boomstronk uit te zoeken. Die werd dan ceremonieel opgestookt in de familiehaard. Hoe langer de stronk bleef branden, hoe meer geluk je te wachten stond in het nieuwe jaar.
Intussen blijft van de dikke boomstronk alleen nog een mooi stukje taart over – versierd en gepresenteerd als een houtblok. Hak je een traditionele kerststronk door, dan ontdek je meestal génoise, gele biscuit en chocoladecrème au beurre vanbinnen. Vanbuiten vind je vaak een laag poedersuiker(sneeuw), takjes, verse bessen, paddenstoeltjes van meringue of ander moois en lekkers.
Er bestaan ontelbaar veel variaties op de traditionele kerststronk. Zoek maar eens naar ‘kerststronk’ of ‘bûche de Noël’ op Google of Pinterest – daar vind je bakken inspiratie voor jouw kerststronk. Maakte je een mooi assortiment? Plant het neer in jouw etalage … dan komt de mater familias binnenkort gegarandeerd haar pronkstuk uitkiezen.
Een tip: herinner jouw klanten eraan dat ze hun kerststronk tijdig bestellen! En maak van de gelegenheid gebruik om jouw mooiste creatie(s) te promoten – op Facebook bijvoorbeeld.
Bronnen: Wikipedia - Weekend Knack