• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Is desembrood gezonder?

Professionals - Inspiratie - Tips & Tricks

Desembrood wint aan populariteit en zou zelfs als extra gezond zijn. Of dat ook zo is? Dat lees je hieronder.

 

Wat is desembrood?

Desembrood bestaat uit meel, water, zout en rijsmiddel. Dat laatste maakt dit brood zo specifiek. Geen gist, maar een stukje moederdeeg zorgt ervoor dat het brood kan rijzen. Dat moederdeeg is een papje van meel en water met natuurlijke gisten en melkzuurbacteriën die voor spontane fermentatie zorgen. Dit deeg wordt verder aangevuld met water en meel om tot de juiste verhouding te komen voor het desembrood. Door die speciale manier van gisten, krijgt het brood zijn specifieke eigenschappen:

  • Een knapperige korst.
  • Een volle, karakteristieke smaak.
  • Een stevige, onregelmatige structuur.

 

Behandelen met liefde

Het natuurlijke gistingsproces vraagt meer tijd en aandacht dan gewoon brood. Het deeg moet úren rijzen, bij sommige bakkers zelfs dágen. Tijdens dit proces ‘voedt’ de bakker het deeg voortdurend met meel en water.

 

Het ene brood is het andere niet

Elke bakker heeft zo zijn eigen methode om desembrood te maken, met verschillende ingrediënten. Zo wordt niet alleen tarwe, maar ook rogge en spelt gebruikt als basis. Elk met zijn specifieke smaak. Daarnaast is er nog verschil tussen wit-, bruin- en volkorenbrood. En het gaat nóg verder: de temperatuur, de rijs- en rusttijd en de verhouding van meel en water geven allemaal een bepaald karakter aan het brood.

 

Is desembrood gezonder dan gewoon brood?

Door de grote variatie aan desembrood valt dat moeilijk wetenschappelijk aan te tonen. Al zijn er wel factoren die in die richting wijzen:

  • Vezels, vitaminen (vooral B1 en foliumzuur), mineralen (zoals ijzer, zink en magnesium) zouden via desembrood beter opgenomen worden door je lichaam.
  • Sommige desemculturen zouden zelfs gluten kunnen afbreken. Goed nieuws dus voor mensen met een glutenallergie.

De eigenschappen hierboven hebben meer bewijs nodig. Toch kan je er zeker van zijn dat desembrood mínstens even gezond is dan ander brood. Er zitten evenveel vezels, vitaminen, mineralen, eiwitten en calorieën in. En natuurlijk is volkoren gezonder dan wit.

 

Waarom eten mensen zo graag desembrood?

Liefhebbers waarderen vooral de stevige beet, de krokante korst en de karaktervolle smaak.

 

Ontdek hier meer over desembrood:

  • Wanneer mag je brood als desembrood verkopen?

  • 5 dingen die je moet weten over desembrood

  • Een professionele desemworkshop bij jou in de bakkerij

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Match me-quiz: met welke bloem bak jíj op je best? Party-broodjes aan de feestdis met Kerstmis Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Troostbrood: comfortfood voor gure herfstdagen Hartige Halloween-hapjes met Sanis Van graan tot glorie met Ceres-bloem Geen BBQ zonder heerlijk wit stokbrood! Zonne-energie opladen met pitten & zaden Feiten en fabels over granen Lente-lunch met Linea, Formavit en Floraplus
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL