Wie graag een extraatje toevoegt of zijn brood graag luxueus afwerkt, kan bij Ceres terecht voor heel wat ‘diversen’: van griesmeel, kiemen en stuifmeel tot tarwegluten, zemelen en havervlokken – allemaal bijproducten van graan. Ook glutenvrije bloem hoort tot dit gamma.
Griesmeel is vooral populair bij allochtone bakkers: die gebruiken het onder meer in of op hun typische ronde platte broden. Het geeft een gelige kleur, dus je kan griesmeel (of semoule) ook gebruiken om je brood een tintje warmer te kleuren.
Gezond verkoopt goed: de consument wil graag natuurlijke producten die rijk zijn aan vitaminen. En dan passen kiemen perfect in het rijtje. Ze bevatten veel eiwitten en vitamine B en E, wat onder meer je weerstand en energieniveau opkrikt. Een ideale toevoeging voor je brood dus.
Ook stuifmeel heeft een gunstig effect op je gezondheid. Stuifmeel bevat een unieke concentratie aan waardevolle voedingsstoffen – waaronder aminozuren en koolhydraten, mineralen en spoorelementen, vitamine A, C, D, E en B. Een dagelijkse dosis verbetert onder meer je concentratievermogen, uithouding en weerstand.
Gluten zijn minuscule bestanddelen van graan. Het zijn de eiwitten die ervoor zorgen dat brood rijst en niet inzakt wanneer je het bakt. Nat zwellen ze op en kneed je ze, dan plakken ze aan elkaar vast. Het resultaat: een sterke, elastische structuur. Waarom je gluten zou toevoegen aan je brood? Om extra volume te creëren – al voorziet Ceres een gepaste dosering in de meeste van haar bloemmengelingen.
Daarnaast kan je ook kiezen om te bakken zonder gluten, om glutengevoelige klanten te bekoren. De glutenvrije bloem van Ceres is gemaakt op basis van boekwijt en rijstbloem. In het artikel ‘Glutenvrij in de bakkerij’ vind je enkele succesrecepten voor:
Zemelen zijn een deel van de graanvruchten. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, wat goed is voor de vertering en darmflora. Vaak worden zemelen gedeeltelijk uit het meel gehaald bij bruinbrood (om het brood minder zwaar te maken) en zelfs helemaal verwijderd bij witbrood. Wie graag een vezelrijk brood aanbiedt, kan dus extra zemelen toevoegen aan zijn recept.
Haver hoort tot het gezondste voedsel ter wereld. Dit powergraan heeft dan ook heel wat heilzame effecten op je lichaam: het geeft je lang een verzadigd gevoel, is goed voor je huid en vermindert hartaandoeningen en constipatie. Het ziet er bovendien mooi uit als je het vanboven op je brood strooit – je kan het ook als vulling of decoratie gebruiken in combinatie met andere granen en zaden.