Het klimaat en milieu gaat ons allemaal aan. Onder het motto ‘elke bijdrage helpt’, deelt Ceres graag wat het bedrijf zoal onderneemt om onze wereld wat duurzamer te maken: van minder transport en afval tot lokale en biologische meelsoorten.
Ons bedrijf ligt aan het Zeekanaal Brussel-Schelde en dat biedt heel wat voordelen. De binnenscheepvaart is een belangrijk transportmiddel voor tarwe, wat ervoor zorgt dat er jaarlijks 10.000 minder vrachtwagens op de baan moeten. Daarnaast kunnen ook treinen ons gebouw binnenrijden.
Ceres benut elk onderdeel van de graankorrel. Wat niet in ons meel belandt, wordt doorverkocht om onder meer te gebruiken in veevoeder en dieetproducten. Zowel kortmeelpellets als kriel en tarwekiemen zijn perfect bruikbaar voor andere processen, en worden dan ook ‘af molen’ te koop aangeboden:
Ons Tricol’OR-meel is puur natuur en helemaal Belgisch: volledig met ingrediënten van eigen bodem. Tricol’OR is gemaakt van 100 procent Belgisch graan en verkrijgbaar in wit en volkoren. De volkorenvariant is verrijkt met het vezelrijke inuline, een bestanddeel van de cichoreiwortel – die ook afkomstig is van Belgische oogst. Op die manier steunt Ceres de lokale economie en moet het graan minder kilometers afleggen voor het bij de eindconsument terechtkomt.
Het Bio-meel van Ceres bestaat uit graan dat biologisch is geteeld, zonder pesticiden of kunstmest. Er worden alleen natuurlijke ingrediënten aan toegevoegd: suiker, melk, boter, enzymen ... en dus geen additieven of verbeteraars. Ons assortiment telt acht biologische meelsoorten van tarwe, rogge en spelt – een voor een traag en traditioneel gemalen op een molensteen.
De bloemzakken waarin ons meel zit verpakt, bestaan uit twee lagen puur papier zonder PE (kunststofmateriaal PolyEthyleen). Ze zijn dus composteerbaar en biologisch afbreekbaar, net als de watergedragen inkt waarmee ze zijn bedrukt (we gebruiken geen schadelijke solventinkten).
Onze bloem wordt elke dag getest, wat betekent dat we vaak brood overhebben van de vele baktesten. De voedselbanken halen deze overschotten elke avond op om ze te verdelen aan mensen in armoede. Naast een goede daad, zorgt Ceres zo ook voor minder voedselverspilling en een kleinere afvalberg. Goed voor het geweten én het milieu.