HET VERHAAL VAN BAKKER KURT VAN LAER (Bakkerij Van Laer, Pulle)
Wie bakkerij Van Laer in Pulle bezoekt, zou nooit durven vermoeden dat eigenaar Kurt Van Laer vroeger geen bakker wilde worden. De zaken lopen goed: klanten schuiven met plezier aan voor sjoekes en andere specialiteiten. En Kurt zelf? Die doet zijn stiel van bij de start met hart en ziel.
Kurts ouders wilden een zelfstandig beroep voor hun kinderen: zo zouden ze altijd werk hebben. En dus trok Kurt naar de bakkersopleiding. “Het was nooit mijn jeugddroom, maar ik ontdekte dat ik het heel graag deed. Nu zou ik niets anders meer willen.”
Kurt moest en zou een bakkerij openen in zijn geboortedorp Pulle: “Er waren al twee bakkerijen in ons kleine dorp, maar dat hield me niet tegen. Pulle is mijn thuis.”
Jaren later is bakkerij Van Laer een bloeiende zaak: “Helaas slaagden niet al mijn concullega’s erin om op te boksen tegen de supermarkten die her en der uit de grond rijzen. En ook voor mij maakt het de zaken moeilijker – mijn verkoop was vroeger nog beter. Hoewel ik gemiddeld nog evenveel pistolets verkoop op zondag. De smaak, versheid en kwaliteit zijn hier nu eenmaal beter dan die in een supermarkt.”
Kurt weet hoe belangrijk het is om klanten naar zijn winkel te lokken: “We doen regelmatig acties: ‘woensdag sjoekesdag’ is een schot in de roos, met 3 + 1 gratis. Ook onze gratis koffie trekt volk. En een keer in het jaar doen we een aardbeienweekend: dan krijgt alles een aardbeitoets. Wil ik wat variatie in mijn aanbod? Dan steek ik soms een nieuw brood in ons gamma, bijvoorbeeld het Seizoentje.”
Met deze bloemsoorten bakt bakkerij Van Laer het liefst:
Over de samenwerking met Ceres is Kurt lovend: “Ik heb al jaren een goed contact met vertegenwoordiger Jos Bouly. Ook in een periode waarin mijn brood niet lukte zoals ik wilde, kon ik meteen op zijn hulp rekenen. Een gesprek met de Ceres-proefbakkers leerde me dat te veel verbeteraars de schuldige waren. Hun advies? ‘Als je goede bloem hebt, hoef je er eigenlijk niets aan toe te voegen.’ En ze hadden gelijk ook.”
Kurt is nu vooral manager van zijn zaak, maar springt bij als bakker waar nodig: “De ideale combinatie: zo wil ik nog heel wat jaren doorgaan. Hoewel ik daarna wel op zoek ga naar een betrouwbare overnemer. Wie zich geroepen voelt, mag zich nu al melden. (lacht)”
Lees het volledige interview met bakker Kurt Van Laer van bakkerij Van Laer in Pulle.