Een lekker brood, vers uit de oven smaakt altijd. Maar het brood al snijden wanneer het nog warm is? Dat doe je beter niet.
Versgebakken brood kun je het best niet meteen snijden. En daar zijn twee belangrijke redenen voor:
Brood correct afkoelen is dus een noodzakelijk onderdeel van de broodproductie. Zonder afkoeling wordt een brood trouwens sneller oudbakken.
Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Toets de theorie gerust eens af aan de praktijk en proef de vergelijking. Snij het ene brood wanneer het nog warm is, terwijl je het andere pas na een drietal uur snijdt:
Bij welk brood kleven de sneetjes aan elkaar?
Welke korst is het krokantst?
Welk brood blijft langer vers?
Bron: bakkersvlaanderen.be / broodengezondheid.be