Lange tijd keken we elk jaar zo rond november weer uit naar de speculaas. Deze harde, droge kruidenkoek was dan ook een exclusiviteit voor de Sinterklaasperiode. Tegenwoordig eten we het jaar rond speculaas, hoewel er een groot verschil is tussen de traditionele koek en de supermarktvariant.
Speculaas & Sinterklaas
Er zijn meerdere verklaringen voor het woord speculaas:
|
De geheime kruidenmix
Speculaas bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft. De koek wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade of basterdsuiker en speculaaskruiden, en dit vervolgens te mengen met bloem (traditioneel uitsluitend roggemeel) en bakpoeder. Daarna is het belangrijk de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen…
En wat zijn dan die speculaaskruiden? Het zou om een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper gaan. Maar elke bakker heeft z’n eigen geheime mix…
Tweederangsspeculaas
Toen speculaas populair bleek, experimenteerden grootfabrikanten met mengsels waarin weinig of geen speculaaskruiden voorkwamen. Dit was immers te duur voor een commercieel massaproduct. Zoiets proef je natuurlijk, waardoor de supermarktspeculaas vaak denigrerend speculoos wordt genoemd. Bij de Warme Bakkers in Vlaanderen en Wallonië vindt men van Sint-Maarten tot Driekoningen echter wel nog de authentieke traditionele speculaas mét typische kruidige smaak. Daarnaast vind je ook varianten, zoals de dikke, ovale en zachte speculazen, veelal gevuld met kokosspijs. Een landgenoot, de de Hasseltse bakker Antoine Deplée, verwierf op 13 januari 1870 een brevet voor zijn Hasseltse gevulde speculaas. Zijn versie is bekend én geliefd tot over de grenzen.
Wist je dat?
Een grote speculaaspop wordt een vrijer genoemd. Dat zit zo: lang geleden werden deze poppen gebruikt om meisjes te versieren. Een jongen smukte dan een speculaaspop op met glazuur en noten en bracht deze naar het meisje van zijn dromen. Aanvaardde het meisje de pop, dan bleken de gevoelens wederzijds…
Zo maak je de enige échte speculaas…
Download hier het recept.
Laat van je horen!
Is dit product een succes in jouw streek? Of ken je het misschien onder een andere naam? Discussieer mee op Cerexclusief.