• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Kruidig en krokant: de échte speculaas

Nieuws - Ceres - Inspiratie

Lange tijd keken we elk jaar zo rond november weer uit naar de speculaas. Deze harde, droge kruidenkoek was dan ook een exclusiviteit voor de Sinterklaasperiode. Tegenwoordig eten we het jaar rond speculaas, hoewel er een groot verschil is tussen de traditionele koek en de supermarktvariant.

Speculaas & Sinterklaas
Er zijn meerdere verklaringen voor het woord speculaas:

  • Het Latijnse woord speculator (‘hij die alles ziet’) als equivalent van het Oudgriekse episkopos (bisschop), wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas.
  • Het Latijnse woord speculum (spiegelei), omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank.
  • En er zou ook een verband kunnen zijn met specerij, een verwijzing naar de kruiden die de speculaas typeren.


De geheime kruidenmix
Speculaas bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft. De koek wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade of basterdsuiker en speculaaskruiden, en dit vervolgens te mengen met bloem (traditioneel uitsluitend roggemeel) en bakpoeder. Daarna is het belangrijk de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen…

En wat zijn dan die speculaaskruiden? Het zou om een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper gaan. Maar elke bakker heeft z’n eigen geheime mix…

Tweederangsspeculaas
Toen speculaas populair bleek, experimenteerden grootfabrikanten met mengsels waarin weinig of geen speculaaskruiden voorkwamen. Dit was immers te duur voor een commercieel massaproduct. Zoiets proef je natuurlijk, waardoor de supermarktspeculaas vaak denigrerend speculoos wordt genoemd. Bij de Warme Bakkers in Vlaanderen en Wallonië vindt men van Sint-Maarten tot Driekoningen echter wel nog de authentieke traditionele speculaas mét typische kruidige smaak. Daarnaast vind je ook varianten, zoals de dikke, ovale en zachte speculazen, veelal gevuld met kokosspijs. Een landgenoot, de de Hasseltse bakker Antoine Deplée, verwierf op 13 januari 1870 een brevet voor zijn Hasseltse gevulde speculaas. Zijn versie is bekend én geliefd tot over de grenzen.
 

Wist je dat?
Een grote speculaaspop wordt een vrijer genoemd. Dat zit zo: lang geleden werden deze poppen gebruikt om meisjes te versieren. Een jongen smukte dan een speculaaspop op met glazuur en noten en bracht deze naar het meisje van zijn dromen. Aanvaardde het meisje de pop, dan bleken de gevoelens wederzijds…


Zo maak je de enige échte speculaas…
Download hier het recept.


Laat van je horen!
Is dit product een succes in jouw streek? Of ken je het misschien onder een andere naam? Discussieer mee op Cerexclusief.

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Match me-quiz: met welke bloem bak jíj op je best? Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten Party-broodjes aan de feestdis met Kerstmis De nieuwbakken oogst 2024 Troostbrood: comfortfood voor gure herfstdagen Hartige Halloween-hapjes met Sanis Van graan tot glorie met Ceres-bloem Geen BBQ zonder heerlijk wit stokbrood! Zonne-energie opladen met pitten & zaden Feiten en fabels over granen
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL