• HOME
  • CEREXCLUSIEF
    • Aanmelden
    • Registreren
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
      • HET SEIZOENTJE
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE ARTISANALE BAKKER
      • DE WARME BAKKER
      • ADVIES OP MAAT
      • ONDERNEMINGSADVIES
      • BAKTECHNISCHE ONDERSTEUNING
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BAKKER WORDEN
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel
CEREXCLUSIEF
  • CEREXCLUSIEF
  • Aanmelden
  • Registreren
Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

De taart mét kroon en boon: Driekoningentaart

Nieuws - Ceres - Inspiratie

‘Driekoningen, Driekoningen…’
Terwijl de kinderen vrolijk van deur tot deur huppelen, staat de Driekoningentaart mét kroon klaar. Deze typische bladerdeegtaart met frangipanevulling is zacht, zoet en heerlijk smeuïg…

Troostvoedsel voor Karel IX
Het frangipaneachtige gebak dat met Driekoningen verkocht wordt, is afkomstig uit het Franse dorpje Pithivier. Het verhaal wil dat koning Karel IX, na een bezoek aan zijn vriendin Madame Marie Touchet, door een bende Hugenoten in het bos van Orléans gevangen genomen werd. Toen de snoodaards hun vergissing inzagen, probeerden ze de koning te paaien door hem een plaatselijke delicatesse voor te schotelen. De paté in bladerdeeg beviel de vorst dermate dat hij de pasteibakker prompt tot koninklijke patissier uitriep. De vleesvulling werd later vervangen door amandelcrème.

Wie vindt de boon…
Geen Driekoningentaart zonder boon. Soms verstopt men een gewone amandelnoot in het beslag, steeds vaker kiest men echter voor een stenen figuurtje. Bij het serveren wordt de taart in gelijke stukken gesneden. Iedereen kiest een stuk. Vind je de boon in jouw stuk, dan krijg je de kroon én ben je koning of koningin voor een dag. Hoe die dag van de gelukkige dan wordt ingevuld, verschilt van familie tot familie…

Feest van de armen
In Vlaanderen duikt de taart voor het eerst in de zeventiende eeuw op. Op de schilderijen van Jan Steen is te zien hoe tijdens de feestmaaltijd ook telkens een taart wordt aangesneden. De gelukkige die de boon vond, mocht een papieren kroon op het hoofd zetten en de leiding over het feest nemen.

Driekoningen was echter ook eeuwenlang het feest van de armen. Zingend van deur tot deur scharrelden ze iets eetbaars bij mekaar. In Vlaanderen werden er traditioneel vier stukken taart opzij gehouden voor de armen: het Ons Heer-deel, het Onze Lieve Vrouwe-deel, het Sint Jozefdeel en een stuk dat de naam van de dorpspatroon kreeg. De dag na het feest liepen arme vrouwen luidkeels op straat te roepen om het Ons Heer-deel, dat hen vanuit de ramen werd toegegooid. 

En wie zijn de Drie Koningen?
Voor de westerse christenen staat Driekoningen voor de verering van Jezus door de drie wijzen Caspar, Melchior en Balthasar. De orthodoxe christenen herdenken op deze dag de doop van Christus.

Niet alle gezinnen vieren nog Driekoningen met taart, toch blijft het frangipanegebak jaarlijks een verkoopsucces. Terecht, want zo’n lekkere én mooie traditie verdient het om doorgegeven te worden…


Zo maak je de enige échte Driekoningentaart…
Download hier het recept.


Laat van je horen!
Is dit product een succes in jouw streek? Of ken je het misschien onder een andere naam? Discussieer mee op Cerexclusief.

 

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Een blije buik dankzij brood Rustige zomermaanden? 5 tips voor meer omzet 3 bakkerstrends voor de zomer Zo neem je als bakker een Oekraïense vluchteling in dienst 3 x origineel gebak voor valentijn MARC STASSIN: EEN VETERAAN VAN VELE OORLOGEN Dit zijn de bakkerstrends voor 2022 De week van het brood: volkoren in de kijker DIT ZIJN DE 5 MEEST GELEZEN CERES ARTIKELS VAN 2021 Bakken zin in 2022
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Moulins Soufflet
Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • De Warme Bakker
  • Aspirant baker
  • Brood & Gezondheid
  • QNH
  • FoodDESK

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL