Biedt jouw bakkerij plaats om iets te eten? Denk dan eens na hoe je ook gezinnen met (kleine) kinderen kan aantrekken. Oké, de besteding van kinderen is vaak bescheiden maar de doelgroep waarvan ze deel uitmaken is wél heel interessant: tweeverdieners die ontzorgd willen worden.
Bovendien zorgen mensen met kinderen voor een betere bezetting in de dalmomenten: ze komen vaak ontbijten op zondagochtend, koffiedrinken op woensdagmiddag en een pannenkoek of ijsje eten in de (late) namiddag. Nog een voordeel: als je kinderen nu al leert hoe leuk en lekker het is om te gaan eten, komen ze als volwassenen zeker terug.
Hoe zorg je ervoor dat kinderen, en dus ook hun ouders, graag (en veel) langskomen?
Een kindvriendelijk restaurant betekent niet dat je een kinderrestaurant moet worden. Het doet al veel als je gezinnen warm verwelkomt: met een bordje aan de deur ‘kindvriendelijke zaak’, door een aantal kinderstoelen beschikbaar te stellen, door een verzorg- en speelhoek aan te bieden en door kinderen niet te verplichten om de hele tijd stijf aan tafel te zitten.
Bewuste jonge ouders kiezen graag voor vers, verantwoord, lekker eten, ook voor de kinderen. Voorzie dus een aantal gezonde, voedzame keuzes voor de kindjes: denk aan een boterham of sandwich met gezond broodbeleg, een eitje met ‘broodsoldaatjes’, yoghurt met fruit en versgeperst fruitsap of verse melk – liefst van bij de lokale boer of handelaar. Als ouders zien dat je moeite doet voor je kindermenu, zijn ze bereid om wat meer te betalen.
Nog een tip: vermeld ook of mensen kunnen kiezen voor bio, lokaal, glutenvrij of allergenenvrije opties. En zorg dat je kindergerechten er leuk uitzien: kinderen eten écht met hun ogen – hier vind je alvast wat inspiratie voor speelse boterhammen en andere leuke lunchideetjes zoals broodsushi. Wedden dat de kindjes hun ouders overtuigen om nog eens terug te komen!
Terwijl volwassenen graag wat natafelen, raken kindjes snel verveeld. Hoe je dit voorkomt? Vul een kast met spelletjes die ze aan tafel kunnen spelen, doe iets leuks met de kinderkaart of tafelonderlegger (bijv. kleurplaat, puzzel, doolhof …) of voorzie buiten amusement als je daarvoor plaats hebt. Zolang de kindjes zich ‘rustig’ bezighouden, blijven de ouders bijbestellen. Probeer wel rekening te houden met (kinderloze) gasten die het graag rustiger hebben, bijv. door je tafels strategisch te rangschikken.
Als kindjes ergens graag komen, komen ze gegarandeerd terug. Dat lukt wanneer ze een onvergetelijk moment beleven. Als het praktisch haalbaar is, kan je hen bijvoorbeeld zelf hun ijsje laten versieren in de keuken: zo mogen ze eens van tafel, kunnen ze een kijkje nemen achter de schermen en komen ze superenthousiast terug bij hun ouders. Je kan hetzelfde doen voor pannenkoeken, of hen zelfs een klein broodje laten kneden – dat ze kunnen meenemen naar huis als ze lang genoeg blijven zitten (lees: consumeren).
Bronnen: Foodbrigade.nl, Sligro.nl