Steeds meer consumenten hebben een voorkeur voor eerlijke en natuurlijke producten. De trend is al een tijdje ingezet en de almaar groeiende vraag naar biobrood is daar een logisch gevolg van. Maar wat maakt biobrood nu precies anders?
Biologisch brood wordt gebakken met meel of bloem van biologisch geteeld graan. De boeren gebruiken dus geen chemische gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest tijdens het telen, zoals de Europese wetgeving ook voorschrijft voor bio. De biologische graanteler zorgt met dierlijke mest of compost ervoor dat de bodem vruchtbaar is én blijft. Het graan wisselt daarbij geregeld van plaats op de akker. Door elk jaar een ander gewas te telen op de percelen, raakt de bodem niet uitgeput. Want elk gewas haalt andere voedingsstoffen uit de bodem.
Concreet moet 95% van de ingrediënten biologisch zijn om te kunnen spreken van een bio product. Zout en water worden hierbij niet meegerekend, aangezien dit geen landbouwingrediënten zijn. Er bestaat dan ook geen biologisch zout of water. En biobrood heeft wel wat extra water nodig, omdat de ruwere graankorrel meer vocht absorbeert dan klassieke granen.
Het brood mag daarnaast enkel en alleen natuurlijke smaak- en textuurverbeteraars bevatten. Kleurstoffen, synthetische additieven of artificiële smaakversterkers zijn in dit verhaal dus uit den boze, net zoals bewaarmiddelen. Maar met heerlijke noten, pitten, rozijnen… heb je ‘natuurlijk’ keuze genoeg om accenten te leggen in je biobrood.
In het assortiment van Ceres vind je tal van biomelen. Het graan van de Ceres-biomelen wordt bovendien traag en traditioneel gemalen op een molensteen. De meerwaarde van deze aanpak? Een rijke, volle graansmaak met nog meer natuurlijke voedingsstoffen en lange houdbaarheid. In deze video tonen we je hoe je in tien stappen een verrukkelijk biobrood bakt.
Welke meelsoort je hierbij gebruikt, dat laten we uiteraard aan jou over. Hier vind je alle details, tot in het kleinste graantje, over de biobroden van CERES:
Klaar voor een rondje biologisch kneedwerk?
Plaats in enkele klikken jouw biobestelling!
Bron: bewustverbruiken.be / allesoverbio.be / brood.net