Verschillende van onze meelsoorten zijn rijk aan vezels, en dus extra voedzaam. Maar het is vaak moeilijk voor te stellen of uit te leggen hoe groot de vezelrijke kracht van brood precies is. Daar brengen we nu verandering in.
Wanneer kunnen we stellen dat een meelsoort of brood een bron van vezels is dan wel rijk aan vezels?
Een bron van vezelsMinstens 3 gram vezels per 100 gram
Al deze broden uit het Ceres Specials Grijs gamma zijn een bron van vezels: Floraplus, Cere7, Cere6, Linea, Escanda (integraal), Dolmen, Talmière, Rogge, Sovita en Omevita |
Rijk aan vezelsMinstens 6 gram vezels per 100 gram Solestar, Vesuve, Belgrana, Sanis, Multiplus, Multivlokken |
Deze broden helpen je klanten dus helemaal op weg om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 25 gram vezels per dag te halen. De Belg haalt gemiddeld slechts 18 gram. 25 gram vezels opnemen komt nochtans de darmwerking ten goede.
Bij een inname vanaf 30 gram helpen de vezels zelfs ter preventie van bepaalde ziektes, zoals diabetes, obesitas en bepaalde kankers.
Naast de vele vezels, zorgen het lage vetgehalte, de weinige verzadigde vetten, de proteïnen en eiwitten… ervoor dat tal van broden een belangrijke plek innemen in de voedingsdriehoek. Ook hier scoren de meelsoorten van het Ceres Specials Grijs gamma extra goed. Ceres zal dit in de verf zetten dankzij icoontjes op de productfiche, op de consumentenaffiches, consumentenleaflets en screens voor in de bakkerij. Vraag via Isabelle Kiekens (ikiekens@ceres.be) de screens, folders en affiches aan die van toepassing zijn voor jouw assortiment. Of neem contact op met je vertegenwoordiger.
Arm aan verzadigde vetten
Op 100 gram is er maximaal 1,5 gram aan verzadigde vetzuren en transvetzuren aanwezig. Bovendien leveren deze zuren hoogstens 10 % van de energetische waarde (de hoeveelheid energie per 100 gram).
Bron van vezels
Minstens 3 gram vezels per 100 gram of minstens 1,5 gram vezels per 100 kcal
Rijk aan vezels
Minstens 6 gram vezels per 100 gram of minstens 3 gram vezels per 100 kcal
Bron van Omega 3
Per 100 gram en per 100 kcal heb je ten minste 0,3 gram alfa-linoleenzuur (ALA) of in totaal ten minste 0,040 gram eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De hoeveelheden EPA en DHA mogen dus bij elkaar worden opgeteld.
Rijk aan Omega 3
Per 100 gram en per 100 kcal heb je ten minste 0,6 gram alfa-linoleenzuur (ALA) of in totaal ten minste 0,080 gram eicosapentaeenzuur(EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ook hier geldt dus dat de hoeveelheden EPA en DHA bij elkaar mogen worden opgeteld.
Bron van proteïne
Minimaal 12 % van de energetische waarde wordt geleverd door eiwitten.
Rijk aan proteïne
Minimaal 20 % van de energetische waarde wordt geleverd door eiwitten.
Laag vetgehalte
We spreken van vetarm wanneer er maximaal 3 gram vet per 100 gram aanwezig is.
Het hoeft dan ook helemaal niet te verbazen dat heel wat meelsoorten en broden van Ceres een Nutri-Score A toebedeeld kregen. De Nutri-Score vergelijkt producten met elkaar en dat binnen eenzelfde categorie. Dit gebeurt aan de hand van een label met 5 gekleurde vakjes die elk een eigen letter hebben: A, B, C, D of E. De producten met de beste voedingswaarde krijgen een groene A, terwijl de producten met de laagste nutritionele kwaliteit een rode E opgespeld krijgen.
De komende maanden zetten we wekelijks een gezonde, vezelrijke bloemsoort in de kijker op de Ceres Facebookpagina. Ga dus zeker eens een kijkje nemen en laat je inspireren.